Argentijnse truckchauffeurs gestrand bij Chileense grens
30 Jan 2022, 08:47
foto
Geparkeerde vrachtwagens tijdens een protest tegen nieuwe Chileense toegangsprotocollen voor het land, die eisen dat alle chauffeurs negatief testen op Covid-19, aan de Argentijnse grens met Chili, in Uspallata, Mendoza. (Foto: Reuters)


Duizenden vrachtwagenchauffeurs uit Argentinië zaten zaterdag vast aan de Chileense grens vanwege trage Covid-19-tests, toen Chili voor de tweede keer werd geconfronteerd met een transportvertragingscrisis. Volgens de Argentijnse Federatie van Bedrijfsentiteiten voor Vrachtvervoer (FADEEAC) zijn sinds 21 januari meer dan 3.000 vrachtwagens gestrand bij de douanecontrolepost van Cristo Redentor in Mendoza.

Het lange wachten heeft zowel chauffeurs als sommige vrachtwagens op de proef gesteld, aangezien vrachtwagens met koelunits te allen tijde moeten blijven draaien om de ladingen op lage temperaturen te houden.

"Dit begint een echt probleem te worden", zegt de Braziliaanse vrachtwagenchauffeur Junior Cesar, wiens vrachtwagen geparkeerd staat in Uspallata, Argentinië, vlakbij de Chileense grens. "De motoren draaien dag en nacht en ze beginnen te falen en tasten de lading aan."

Gefrustreerde chauffeurs wachtten bij hun vrachtwagens, kookten en deelden al het voedsel dat ze konden kopen. Ze douchten met emmers water of een badkamer in de buurt die 300 Argentijnse pesos (US$ 3) per gebruik in rekening brengt.

"Ik ben hier nu twee weken", zegt Ruben Soza, een vrachtwagenchauffeur uit Mendoza. "Ik heb een koeleenheid, zoals je kunt zien, met knoflook, en de benzine is niet genoeg om de koeleenheid te laten werken."

Een soortgelijk probleem deed zich voor aan de noordgrens van Chili in de Tambo Quemado-bergpas, waar ook automobilisten uit Bolivia lang in de rij moeten wachten voor Covid-19-tests.

De FADEEAC heeft het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd in te grijpen en te proberen verdere vertragingen te voorkomen en de economische verliezen te minimaliseren, die volgens schattingen van de FADEEAC oplopen tot US$ 700 per dag.

Vrijdag meldde het Chileense ministerie van Volksgezondheid 26.727 nieuwe gevallen van Covid-19. Argentinië rapporteerde 63.884.
Advertenties