Problemen onderwijs binnenland 'gecompliceerd'
14 Dec 2021, 21:00
foto
Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan het woord bij een persconferentie over onderwijs in het binnenland. Naast Levens leden van haar staf. (Foto: MinOWC)


De problemen van leerkrachten en leerlingen in het binnenland zijn gecompliceerd en vereisen een interdepartementale aanpak. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft ondersteuning nodig van verschillende ministeries zoals Openbare Werken, Natuurlijke Hulpbronnen, Justitie en Politie en Defensie. Dit zei Patricia Daniël, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland (BOB) vrijdag tijdens een persconferentie.

De renovatie van scholen, het watertekort waarmee leerkrachten te kampen hebben, achterstallig onderhoud, de beschikbaarheid van geschikte dienstwoningen, veiligheid, transport van leerkrachten en stroomvoorziening, zijn enkele aandachtspunten die de aanpak van onderwijs in het achterland gecompliceerd maken. Daniël gaf aan dat logistieke zaken in orde worden gemaakt. “Waar er een tekort is aan water, zijn er durotanks aangeschaft.”

Minister Marie Levens zei dat de recente overstroming in het binnenland het departement miljoenen Surinaamse Dollars heeft gekost. Er is veel geld gestopt in de schoonmaak, omdat zelfs de brandweer eraan te pas moest komen om vooral modder op te ruimen. “Alle meubilair is vernietigd, er was sprake van een enorme ravage,” zei Levens. BOB wordt ondersteund door een taskforce die regelmatig in het veld is om de knelpunten te identificeren.

Het MinOWC zal in alle dorpen voor vierjarigen kleuteronderwijs verzorgen. Volgens Levens durven ouders niet om hun kinderen met de boot mee te sturen naar een clusterschool in de omgeving. Hoewel het een heel ingewikkeld project is, zullen BOB en de taskforce de kosten voor het verzorgen van kleuteronderwijs in kaart brengen en nagaan welke voorwaarden geschapen moeten worden. 

Levens zei dat er in tripartiet verband scholen worden gebouwd in Coeroeni en Amotopo in het district Sipaliwini. Onderwijs verzorgen in deze dorpen wordt een uitdaging. In deze dorpen zijn de kinderen nooit naar school geweest en zijn er vijftienjarigen die voor het eerst naar school gaan.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May