Licht in de tunnel voor Godoholo en omstreken
10 Dec 2021, 06:31
foto
De constructie van de Hybride PV powerplant te Godoholo in Sipaliwini. (Foto: EBS)


De werkzaamheden voor de bouw van de Hybride PV powerplant te Godoholo in Sipaliwini bevinden zich thans in de constructiefase, waarbij de panelen geïnstalleerd worden, en er een batterij- en generatorruimte wordt gebouwd. Het is de bedoeling de plant en het distributienetwerk voor transport naar de huizen, in het tweede kwartaal van 2022 op te leveren. Dan zullen de 450 huishoudens in het gebied de hele dag stroom hebben.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de Energiebedrijven Suriname (EBS), werken samen met de contractor ernaartoe, de plant in het tweede kwartaal van 2022 op te leveren. Eind 2019 heeft NH, na een openbaar aanbestedingsproces, het contract getekend met Johs. Gram-Hanssen Group (JGH Group), voor de bouw van een Hybride zonnepanelen opwekcentrale in dit dorp. EBS zal gedurende het project technische assistentie verlenen. 

Godoholo bestaat uit de leefgemeenschappen Pikinkondre, Visiti en Saniki. Momenteel krijgt het gebied elektriciteit door middel van een dieselgenerator die per dag 5 uren (van 18:00 – 23:00 uur) draait. Per maand krijgt dit dorp ongeveer 25 tot 30 vaten aan brandstof ten behoeve van de energievoorziening.

De energievoorziening in het binnenland van Suriname is een verantwoordelijkheid van de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV), van NH. DEV zorgt voor de energievoorziening van ongeveer 135 dorpen in het binnenland. De InterAmerican Development Bank (IDB) heeft door tussenkomst van de Surinaamse Overheid de financiële middelen beschikbaar gesteld voor de bouw van de Hybride zonnepanelen powerplant. Voor de bouw van de powerplant is gekozen voor het dorp Godoholo, dat gelegen is aan de Tapanahonyrivier in Sipaliwini, meldt de EBS.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April