Duitsland: Olaf Scholz beëdigd als nieuwe bondskanselier
08 Dec 2021, 16:40
foto
De nieuw gekozen Duitse bondskanselier Olaf Scholz wordt beëdigd door parlementsvoorzitter Baerbel Bas tijdens een zitting van de Duitse Tweede Kamer van het parlement, de Bundestag, in Berlijn, Duitsland. (Foto: Reuters)


Olaf Scholz is beëdigd als de nieuwe bondskanselier van Duitsland. Met hem komt een einde komt aan Angela Merkels historische 16 jaar als leider. Olaf werd gekozen door het Duitse parlement, waar zijn driepartijencoalitie een ruime meerderheid heeft. Hij kreeg een staande ovatie.

Zijn centrumlinkse sociaaldemocraten zullen samen met de Groenen en de bedrijfsvriendelijke Vrije Democraten regeren. De machtsoverdracht markeert een einde aan de 31-jarige politieke carrière van Merkel.

Scholz, een zachtaardige 63-jarige, leidde de sociaaldemocraten eind september naar de verkiezingsoverwinning en positioneerde zichzelf als de opvolger kandidaat omdat hij als vice-kanselier een sleutelrol speelde in de regering-Merkel.

Het Duitse parlement, de Bondsdag, steunde zijn benoeming met 395 stemmen tegen 303. Scholz werd toen formeel benoemd tot negende bondskanselier door president Frank-Walter Steinmeier.

Na de stemming in het parlement werd hem door Bondsdagvoorzitter Bärbel Bas gevraagd of hij de benoeming aanvaardde en zei hij "ja". Later keerde hij terug naar het parlement om de ambtseed af te leggen. In tegenstelling tot zijn voorganger liet hij de religieuze verwijzing "so help me God" weg.

Sinds de verkiezingen heeft de partij van Scholz met de Groenen en de Vrije Democraten gewerkt aan een coalitiedeal, dat dinsdag uiteindelijk werd ondertekend. Alle 16 ministers legden woensdag de ambtseed af en werden daarmee het eerste kabinet in Duitsland dat evenveel vrouwen als mannen telt.

De nieuwe regering heeft ambitieuze plannen om de klimaatverandering te bestrijden door steenkool vroegtijdig af te schaffen en zich te concentreren op hernieuwbare energie, maar haar eerste prioriteit zal de aanpak van de coronaviruspandemie zijn. Gezondheidsautoriteiten hebben de afgelopen 24 uur nog eens 69.601 gevallen geregistreerd en nog eens 527 sterfgevallen - het hoogste aantal sinds afgelopen winter.

De eerste buitenlandse reis van Scholz als kanselier zal vrijdag naar Parijs en Brussel zijn. Hij en Groenen's gezamenlijke leider Annalena Baerbock, die minister van Buitenlandse Zaken wordt, zullen moeten reageren op de angsten rond de militaire opbouw van Rusland nabij de grens met Oekraïne.

Hoewel Rusland plannen heeft ontkend om zijn buurland binnen te vallen, was Angela Merkel het dinsdagavond laat met de Amerikaanse president Joe Biden en de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië eens dat ze een gezamenlijke strategie zouden aannemen om te reageren door "aanzienlijke en ernstige schade toe te brengen aan de Russische economie".

Een voor de hand liggende economische maatregel zou zijn om de Russische Nord Stream 2-gaspijpleiding naar Duitsland te bedreigen, die is voltooid maar nog steeds op goedkeuring wacht van de Duitse energieregulator.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze overeenstemming hebben bereikt met Duitsland dat de pijpleiding zou worden stilgelegd, wat een belangrijke interventie zou zijn.

In een felicitatieboodschap aan Scholz zei de Russische president Vladimir Putin dat hij uitkijkt naar een constructieve dialoog en dat hij hoopte dat Duitsland zou blijven erkennen dat "er geen alternatief is voor dialoog".

Angela Merkel, die voor het eerst werd gekozen in december 1990, kreeg onmiddellijk een ministersbaan toegewezen door de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl. Maar daarna hielp ze om hem te verdrijven van het ambt. Merkel werd in 2000 de leider van de christen-democratische partij, voordat ze in november 2005 zelf kanselier werd.

Ze zal nog steeds een kantoor hebben dicht bij de Bondsdag, in een flat die ooit werd gebruikt door Margot Honecker, ooit de machtigste vrouw van communistisch Oost-Duitsland genoemd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April