Indonesië intensiveert reddingsoperaties na aardbeving
07 Dec 2021, 18:34
foto
Een luchtfoto van het dorp Curah Kobokan dat werd getroffen door de uitbarsting van de vulkaan Mount Semeru in het Pronojiwo-district, Lumajang, Indonesië. (Foto's: Reuters)


De Indonesische president Joko Widodo beloofde dinsdag om de evacuatie-inspanningen te intensiveren en beschadigde huizen te repareren na een bezoek aan de plaats van een vulkaanuitbarsting op Java waarbij ten minste 34 mensen omkwamen. De 3.676 meter hoge Semeru-vulkaan barstte zaterdag uit en stuurde een aswolk de lucht in en gevaarlijke pyroclastische stromen naar dorpen beneden.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst zijn duizenden mensen ontheemd en worden er nog 22 vermist. Na een bezoek aan evacuatiecentra en een verkenning van het gebied per helikopter - een luchtfoto van dorpen ondergedompeld in gesmolten as - zei de president dat de herstelinspanningen nu en in de komende maanden zullen worden versterkt.

"Ik kwam naar de site om ervoor te zorgen dat we de troepen hebben om de slachtoffers te lokaliseren", zei de president vanuit Sumberwuluh, een van de zwaarst getroffen gebieden. "We hopen dat nadat alles is gezakt, alles kan beginnen - het repareren van infrastructuur of zelfs het verplaatsen van degenen van de plaatsen waarvan we voorspellen dat ze te gevaarlijk zijn om naar terug te keren." Minstens 2.000 huizen zouden moeten worden verplaatst naar veiligere gebieden, zei hij.

De zoek- en reddingspogingen gingen dinsdag door, maar werden gehinderd door wind en regen en beperkte uitrusting in sommige gebieden.

De berg Semeru is dinsdag drie keer uitgebarsten. Het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Geologische Risicobeperking zei maandag dat er potentie was voor verdere stromen van heet gas, as en rotsen.

De berg Semeru is een van de meer dan 100 actieve vulkanen in Indonesië, in een gebied met hoge seismische activiteit bovenop meerdere tektonische platen die bekend staat als de "Pacific Ring of Fire".
Advertenties