India: Massa begrafenis voor vermoorde burgers Nagaland
Veiligheids- en regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat 13 leden van de overheersende Konyak-stam in de regio en één veiligheidsman zaterdag zijn gedood nadat de troepen in de grensstaat een groep arbeiders voor militanten aanzagen en het vuur openden. Een ander lid van de stam werd zondag gedood tijdens protesten tegen de moorden, wat de regering ertoe heeft aangezet een onderzoek in te stellen, terwijl politie en functionarissen patrouilles opvoerden voorafgaand aan de laatste sacramenten.
Honderden rouwenden legden kransen op de doodskisten die waren opgesteld op een speelplaats. De eerste minister van de deelstaat, Neiphiu Rio heeft de massale begrafenisdienst geleid in het district Mon waar het incident zich voor heeft gedaan.
"Het doden van onschuldige burgers is terrorisme, wij zijn Indiërs, geen terroristen", stond er op een bordje vlakbij.
Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah riep in het parlement op tot vrede in Nagaland. Hij zei dat de regering "berouw betuigt" omdat er burgerslachtoffers zijn gevallen toen veiligheidstroepen opstandelingen in een hinderlaag probeerden te lokken. Shah zei dat een onderzoek was bevolen om mazen in de veiligheidsstrategie te identificeren op een moment dat honderden leden van de veiligheidstroepen patrouilleren in het Mon-district. "Dergelijke incidenten worden door het leger op het hoogste niveau onderzocht", zei hij.
Het leger sprak "diepe spijt" uit over het falen van de inlichtingendienst, maar de bewoners hebben geëist dat de operaties worden stopgezet, waarbij legerkampen uit burgergebieden zijn verplaatst.
De politie heeft een klacht ingediend tegen een eenheid van de Special Forces in het Indiase leger over het incident, en zegt dat er geen politiegids is geweest en ook geen verzoek van de veiligheidstroepen. "Het is duidelijk dat het de bedoeling van veiligheidstroepen is om burgers te vermoorden en te verwonden", zeiden ze in de klacht.
De emoties lopen hoog op in Nagaland, waar mensen de veiligheidstroepen er vaak van beschuldigden dorpelingen ten onrechte aan te vallen in operaties tegen rebellengroepen op grond van een wet die bekend staat als de Armed Forces Special Powers Act (AFSPA). De wet, die wordt toegepast in delen van vier van de zeven noordoostelijke deelstaten, biedt niet alleen verregaande bevoegdheden voor huiszoeking en arrestatie, maar staat veiligheidstroepen ook toe het vuur te openen om de openbare orde te handhaven in gebieden die worden aangeduid als "verstoorde gebieden".
Nagaland valt onder de wet, aangezien India zegt dat rebellengroepen actief zijn in bossen die zich uitstrekken over de naburige deelstaten Manipur en Arunachal Pradesh. Alle drie de deelstaten grenzen aan Myanmar.
Neiphiu Rio noemde de wet echter draconisch en drong aan op verwijdering ervan. "Vandaag de dag bekritiseert de hele wereld AFSPA en nu wil de regering van Nagaland dat AFSPA wordt ingetrokken", zei de eerste minister.
Leden van de stamgroepen die de begrafenis bijwoonden, zeiden dat het incident tekortkomingen in de technieken voor het verzamelen van inlichtingen van het leger aan het licht bracht en dat ze gestraft moesten worden. "Het leger beschouwt elke burger als een opstandeling en ze genieten van de macht om iedereen neer te schieten, maar nu moeten ze uit ons thuisland worden gezet", zei een senior stamleider van de Konyak-stam op voorwaarde van anonimiteit.
Rapportage door Zarir Hussain; Aanvullende rapportage en schrijven door Rupam Jain; Bewerken
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie