Column: Politieke Borrelpraat 690
28 Nov 2021, 21:00
foto


“Zo dat was dus ons 46-jarig Srefidensifeest met de parade in besloten kring.”
“Is vanwege Covid, jongens, vandaar.”
“En daarna was het meteen: Sarnami hai, Dubai w’e lai, a volk e pai.”
“Nou, we hebben daar een betere acte de préséance gegeven dan in Glasgow; de speech van Chan en de zaal waren beter gevuld en het publiek heeft met open mond van verbazing gekeken naar onze culturele show.”
“Jongens, breaking news, stop met drinken, er is een nieuwe Covid-variant vanuit Zuid-Afrika opgedoken.”
“Jeetjes man Sjaak, dat is al oud nieuws. We zijn al zover dat onze minister-aan-de-beterende-hand daarover straks een persconferentie gaat houden.”
“En volgens Ram-die-Dient zullen in Dubai zeer belangrijke verdragen met de Verenigde Arabische Emiraten, de VAE, en ons and getekend worden, zoals visumvrij van en naar daar reizen.”
“Ooow, bijna val ik van emotie van m’n stokje vanwege het enorm grote belang voor ons land van dit vrij visumreizen daarheen.”
“Die vorige djoteh-regeerclub dacht ons ook zoet te houden met vrij visumreizen naar Tjoekoeberistan, Oenbabastanië, Mongolië en Turkije.”
“En er zijn overeenkomsten in de maak om ons land te laten dienen als in-transit, zodat rechtstreeks kan worden gevlogen en gevaren via ons naar Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied en niet meer via Europa.”
“Die overeenkomsten hadden al klaar moeten liggen, en Chan had ze nu met die emirs van die emiraten moeten tekenen en niet over eens, straks, we zien wel wanneer.”
“Meester, is die VAE hetzelfde als Saoedi-Arabië?”
“Nee, beste jongere borrelbroeder in ons midden, de VAE omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah.”
“En de oppervlakte en het aantal inwoners?”
“Nog geen 78.000 vierkante kilometers groot en iets minder ca 10 miljoen inwoners. Het is meer een stuk woestijn dat drijft op oliebronnen.”
“En hun regeersysteem?”
“De helft van hun parlement wordt door de emirs aangewezen en de andere helft werd pas in 2006 gekozen door alleen de mannelijke inwoners en heeft slechts een adviserende rol.”
“Dus er heerst geen democratie en politieke vrijheid van keuze in de VAE?”
“Klopt als een zwerende vinger, jonge vriend. Inwoners die kritiek hebben, worden binnen no time opgepakt.”
“En met dit soort dictatoriale machten gaan we allerlei relaties aan? Moeten we zeggen: soort zoekt soort?”
“Net als die vorige club die ons in handen dreef van die Turkse, Cubaanse en Venezolaanse dictators.”
“En waar laat je die super-dictator in Peking en die zulu-wulu-bulu Obiyang van de Centraal Afrikaanse republiek?”
“Nog steeds is ons buitenlands beleid een grillig ratjetoe. Het zit wel kunstig en gekunsteld in elkaar, want onlangs stond Chan te grappen en te grollen met die Ruttegrutte in Den Haag. Ik snap het niet meer.”
“Maar ik zie wel het nut in van het beschikbaar stellen van land alhier voor de voedselproductie en drinkwatervoorziening naar de VAE.”
“Heel goed, maar men doet alsof ze geen groenten-, voedsel- en watervoorziening hebben vanuit andere landen, vaak sneller en goedkoper.”
“Alweer zijn jullie zo negatief. Altijd kraken jullie dit soort goede initiatieven van mijn Potros Chan af.”
“Omdat ze als mosterd na de maaltijd komen. Alleen maar om ons te wijzen hoe belangrijk onze aanwezigheid aldaar is, met nog erbij een kok uit Nederland, die koks van ons hier zijn dus niets waard.”
“Het mooiste vind ik dat we met de hulp van de VAE onze olie- en gasproductie flink tot ontwikkeling gaan brengen en met de verdiensten daarvan gaan we overschakelen naar groene energie.”
“Mooi man, eerst help je de atmosfeer nog flink te vervuilen om pas daarna, over zo een dertig jaar na 2025, een begin te maken om over te stappen naar schone energie.”
“En ik kreeg echt tranen in m’n ogen toen ik las welke voordelen werden aangehaald waarom het toch zo goed is om in ons land te komen investeren. O, wat zijn we toch een lief, tolerant, vreed- en vreetzaam volk, een land met een sterke democratie en rechterlijke macht en ga zo voort.”
“Belangstellende luisteraars in de zaal slaan al tijdens deze hoogstaande reclamespeech via hun smartphone de grafiek van investeerders-vriendelijke landen op. En ze zien dat we ergens onderaan de lijst staan in de groep van de minst investeerders-vriendelijke landen ter wereld, en dat al zeker de afgelopen 30 jaar.”
“En die grond die we beschikbaar willen stellen voor landbouw? De premier van Barbados, mevrouw Mia Mottley, vroeg onlangs aan de  huidige LVV-minister waarom de met Barbados gesloten overeenkomst over het opzetten van een veeteeltbedrijf maar niet wordt uitgevoerd.”
“Waarom niet? Omdat het iets van de vorige regering was?”
“Dat zei de minister net niet. Hij zei met droge ogen dat het komt omdat de aangewezen grond al aan een ander uitgegeven was of iets in die belabberde geest.”
“Niets aan de hand, niets aan de hand, zou die Dienende Ram hebben uitgeroepen. Die grond zal de regering dan voor een fikse prijs terugkopen, zo maken we hier grof geld met belastinggeld.”
“We hadden het over die COVID-situatie en die persconferentie van de minister Volksgezondheid. Waarom?”
“De Omicron-variant is in aantocht, daarom.”
“Hoe komen ze aan die rare namen, meester. Eerst Delta.”
“Ze lopen het Griekse alfabet af: na delta krijg je ypsilon, zeta, eta, theta, iota, lambda, kappa, xi en dan komt omicron.”
“Dan hebben ze een paar overgeslagen. Of die waren onbeduidende varianten.”
“Gaan ze feesten enzo verbieden?”
“Ach kom, met als die feestneuzen met euro’s uit P’tata nu hier en al die besloten feesten van family and friends?”
“Nu al beginnen een paar dwazen midden in de nacht in woonwijken zwaar knallend vuurwerk of te schieten, dan ga je feestjes verbieden? Jullie zien toch wat voor een chaotische situatie er binnen ons politiekorps heerst?”
“Jongens, dit is echt breaking news, de zoveelste blunder van onze Communicatiedienst: de hele uitzending van de persconferentie van minister Ramadien is uitgevallen. Wat een stelletje miskleunen bij elkaar. En dat met ons belastinggeld, jeetje. Limbo, waar ben je?”
“Misschien heeft een awari in hun zender kortsluiting veroorzaakt. Gelukkig was de pers daar, we lezen, zien en horen het wel in de media.”
“Geen proost op dit amateuristisch geklungel.”
 
Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April