Honduras: Rivalen presidentschap houden laatste bijeenkomst
23 Nov, 12:13
foto
Xiomara Castro, presidentskandidaat voor de oppositiepartij Libre, spreekt supporters toe tijdens de slotbijeenkomst van haar verkiezingscampagne in San Pedro Sula, Honduras. (Foto's: Reuters)


De twee beste kanshebbers om de volgende president van Honduras te worden, hebben in het weekend luidruchtige eindbijeenkomsten gehouden. De evenementen komen een week vóór de verkiezingen die een einde zouden kunnen maken aan de diplomatieke steun voor Taiwan in het Midden-Amerikaanse land als de linkse kandidaat wint.

Maandag riep een bezoekende Amerikaanse diplomaat op tot "vrije, eerlijke en transparante verkiezingen" na een ontmoeting met de Hondurese kiesautoriteit CNE, in een nieuw teken van Amerikaanse belangstelling voor de stemming op 28 november.

Als Xiomara Castro van de linkse oppositiepartij Libre, Nasry Asfura van de regerende Nationale Partij zou verslaan en een einde zou maken aan haar tien jaar durende machtsstrijd, zou ze ook de eerste vrouw worden die president wordt in Honduras.

"We gaan om de dictatuur uit te schakelen", bulderde ze zondag, in het bijzijn van duizenden supporters in het centrum van Tegucigalpa, in een knipoog naar de bitter omstreden herverkiezing in 2017 van de vertrekkende president Juan Orlando Hernandez. Castro leidt de opiniepeilingen.

Castro werkt op een anti-corruptieplatform, terwijl zij ook voorstander is van een gedeeltelijke legalisering van abortus en een diplomatieke opening naar China, wat een belangrijke verschuiving zou betekenen van de huidige omarming van Taiwan door het land, in plaats van Beijing.

"Als verenigde oppositie zeggen we genoeg tegen zoveel diefstal, zoveel corruptie en drugshandel", zei Castro, die ook heeft gewezen op de veroordeling van de jongere broer van Hernandez voor drugsbezit eerder dit jaar in de Verenigde Staten.

Als zichtbare herinnering aan de verenigde oppositie die haar steunde, was Castro's menigte ook doorspekt met de vlaggen van de partij van haar running mate, televisiepresentator Salvador Nasralla, de tweedeprijswinnaar van 2017 die zijn opvattingen omschrijft als centrumrechts.

Brian Nichols, de Amerikaanse assistent-staatssecretaris voor het westelijk halfrond, arriveerde zondag in Honduras en had een ontmoeting met een lokale verkiezingswaakhond, voordat hij maandag gesprekken voerde met CNE-functionarissen, volgens berichten op sociale media.

"Ik onderstreepte de Amerikaanse steun voor vrije, eerlijke, transparante en vreedzame verkiezingen in Honduras", schreef Nichols op Twitter.

Castro (62) is de vrouw van voormalig president Manuel Zelaya, die in 2009 werd afgezet bij een staatsgreep, nadat zakelijke en militaire leiders een bondgenootschap tegen hem hadden gesloten.

De presidentiële hoopvolle Asfura, een 63-jarige burgemeester van twee ambtstermijnen van de hoofdstad, hield zondag zijn eigen laatste campagne in een honkbalstadion. Hij straalde vertrouwen uit ondanks een achterstand in een recente peiling. "We gaan banen en kansen creëren", zei hij. "We gaan hard werken aan sociale programma's die het hele land vooruitgang en ontwikkeling brengen."

Beide kandidaten hielden zaterdag ook eindbijeenkomsten met supporters in San Pedro Sula, de op één na grootste stad en het industriële centrum van Honduras.

In tegenstelling tot Castro heeft Asfura geen gedetailleerd campagneplatform aangeboden. Een peiling eerder deze maand toonde Castro met een voorsprong van 17 punten, maar sommige analisten verwachten nog steeds een krappe race.
Advertenties