Regering onderneemt actie in traject beoordeling NRA
16 Nov 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi (m) licht de media in over de stand van zaken met betrekking tot de Nationale Risico Analyse.


De publieke versie van het National Risk Assesment (NRA) rapport is uit. Het rapport heeft in beeld gebracht dat in Suriname de risico's voor witwassen hoog zijn. Ook is aangetoond dat de maatregelen en instituten om witwassen en het financieren van terrorisme te bestrijden, van hele lage kwaliteit zijn. Suriname zal door het Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) geëvalueerd en beoordeeld worden. Met het NRA rapport dat naar de organisatie is verzonden, heeft de regering ook een bijlage meegestuurd over wat het land ondertussen in orde heeft gemaakt, of bezig is in orde te maken. 

President Chan Santokhi heeft maandag met deskundigen, uitleg gegeven over het vervolgtraject. Ze delen mee dat het NRA rapport, dat ook aanbevelingen doet voor hoe zaken aangepakt moeten worden, de basis vormt voor het strategische plan om belangrijke instituten te versterken, wetten te maken en bepaalde systemen te wijzigen. 
Zo is besloten om de Anti-corruptiewet beter te gaan uitvoeren, deelt Santokhi mee. Ook ligt er al een conceptwet Openbaarheid van Bestuur klaar. Het doorlichten van bepaalde instituten en vervangen van personen, is eveneens onderdeel van het strategische plan. Daarnaast gaat de Centrale Bank van Suriname het toezicht opvoeren. 

Het rapport heeft blootgelegd dat de systemen voor Anti Money Laundering (AML) en Combating the Finance of Terrorism (CFT), over het algemeen erg zwak zijn. Banken scoren het hoogst voor AML en CFT; zij zijn het best voorbereid en beschermd tegen de risico’s. De laagste scores zijn bij juweliers, casino’s, pensioenfondsen en autohandelaren. 

Tabel 7.1 geeft aan dat het landelijke niveau van dreigingen middelmatig is, terwijl de mate van AML en CFT controles zo laag zijn waardoor de kwetsbaarheid verhoogd is. Dit resulteert in een matige tot hoge risicograad voor Suriname als geheel. Dit betekent dat er in Suriname sprake is van AML gerelateerde activiteiten welke onvoldoende voorkomen, geïdentificeerd en verminderd worden door de bestaande AML beheersmaatregelen. 

Santokhi heeft meegedeeld dat ook met hulp van het buitenland, Nederland, USA, IMF en IDB, gewerkt wordt om de situatie te verbeteren. Suriname doet er alles aan om te voorkomen dat het op een zwarte lijst van risicovolle landen wordt geplaatst. Het land zit al in een precaire financiële positie. In maart 2022 komt een delegatie van de Caribbean Financial Action Task Force om over de evaluatie te praten. Er wordt aangegeven dat pas tegen november 2022, want in de tussentijd moeten zaken op orde gebracht worden door Suriname, duidelijker zal zijn waar Suriname staat. 

U kunt de publieke versie hier downloaden. 

pdf-icon.gif Publieke_versie_NRA-rapport.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May