Column: Politieke Borrelpraat 683
10 Oct 2021, 23:01
foto


“Zijn er belangwekkende binnenlandse nieuwtjes?”
“The usual, alleen neemt het aantal berovingen schrikbarend toe.”
“Nu komen ze in groepjes van drie, vier of vijf man en plukken je niet alleen kaal, maar slaan ook aan het verkrachten.”
“Inderdaad beangstigend. Maar laatst is er eentje van zo een roofclub so 'beng' doodgeschoten door de heer des huizes.”
“Ai, maar opvallend vond ik de leeftijd van de man: 42 jaar."
“Wat zei Marijke 'hogri meid'-Dajwalah toentertijd op een politieke meeting over dit soort figuren? Je moet ze doodsch…"
“Ja, ja, is goed, we weten het.”
“Ja, neem het maar voor ze op. Dan heeft jouw partijleider daar in Albina in verband met Marrondag alle baala’s in switi Sranan opgeroepen zich met alle Afrikan-Srananman te bundelen, want dit is hun laatste kans, vooral nu hij VeePee is.”
“Ja, de laatste kans om via deze bundeling de eerste Marronpresident te worden.”
“Met VeePee zeker broertje Leo die grond weggraaft van zijn buurman.”
“Mijn opperste genade, dan zijn we geleverd.”
“Waarom zo een paniek? We zijn al lang geleden geleverd! In de jaren veertig bundelden zich toch de stadscreolen, de mulatten, zich via de Unie Suriname tegen het opkomend ‘gevaar’ van de heidense Aziaten in ons geliefd christelijk land? Dat mocht toch?”
“Waarover heb je het, beste broeder?”
“Over onze eigen politieke geschiedenis. In de jaren daarna bundelden zich de volkscreolen, de roomsen, de Aziaten, de Djawa’s. Zogenaamd om het volksbelang, maar steeds bleek dat het om de verheerlijking en verrijking van hun leider en z’n  kleine politieke elite van likkers en futuboi's ging.”
“Nu bundelt de diaspora zich en straks de Guyanezen, de Haïtianen en de Cubanen.”
“En wanneer bundelen de Surinamers zich?”
“Nooit, want dan vallen al die etnische halfgodische leiders weg.”
“Die Kleine Indiaan was goed op weg naar nationaal leiderschap, maar toen sloeg hij met z’n marcheerclub aan het moorden en een tijd later aan het plunderen. Nou, daarom vallen we nu terug naar allerlei etnische leiders en leidertjes, n’a dati un ben wani met ons stom stemmen? Wel, na dati un kisi now.”
“Het is heel moeilijk tot onmogelijk om in onze Surinaamse realiteit als etnisch leider in je eentje het presidentschap binnen te halen. Steeds moet je een coalitie sluiten met een andere etnische club.”
“Maar intussen hebben we naast de helikopter- en kleedkamergeldstrooier en de pakketten-in-goot-strooier, ook een euro strooier op feestjes.”
“Wie bedoelt u, meester?”
“Die politiejongen, die Atoombetaal. Die zat onlangs in Nederland ook met euro’s te strooien. Wat scheelt deze mensen?”
“Ze kopen macht door op goedkope wijze materialistische hebzucht van simpele zielen te bevredigen.”
“Zo hebben onze politici wormen tot labaria’s gekweekt door ter wille van de regeermacht met van alles en nog wat coalities te sluiten.”
“Maar hadden we een andere keuze? Moest er dan na de afgelopen verkiezingen met die paarse plunderbende een coalitie gevormd worden? Dat zou dan kiezersbedrog zijn geweest.”
“Is dat wat we nu hebben dan ook niet vanaf dag één een aaneenschakeling van kiezersbedrog geweest? Dan hadden we maar liever die coalitie van 20 plus 16 gehad, in plaats van die 20 plus dat ratjetoe-taptoe-woeloewoeloe-krabsel-braaksel.”
“Maar het kiezersvolk heeft die paarse plunderaars met Aloe Baba en al toch duidelijk afgewezen?”
“Noem je zestien zetels ‘duidelijk afwijzen’?”  
“En het lijkt alsof de onderwereld hier regeert; luister maar naar onze waarnemende PeeGee.”
“Maar op dat punt zijn wij echt niet het enige land waar de onderwereld de bovenwereld dreigt over te nemen: kijk die hele heisa rond die maffiabaas in Nederland.”
“Liever zeg je: rond dé maffiabaas ván Nederland. Net als Al Capone regeert die z’n imperium vanuit de cel met gebruikmaking van tenminste één loyale advocaat, m’e Taj’ghie, ik zeg het jullie”
“De man bereidde een actie voor om met groot geweld uit de zwaar bewaakte arrestantengevang uit te breken, dati m’e Taj’ghie ook tu.”
“Komen die bedreigingen van Rutte-goeie-grutte niet uit deze hoek? Nu kan die niet meer zo vrijelijk appel-etend fietsen door de binnenstraatjes van Den Haag naar zijn Torentje in het regeercentrum.”
“Het was wel een heel huzarenstuk om zo een maffiatopper tot ver in het buitenland te arresteren en naar Nederland te brengen.”
“Maar het zal nog een grotere klus worden om hem ondanks z’n duurbetaalde advocaten, veroordeeld te krijgen, dati m’e Taj-ghie seryusu.”
“Die van ons is door drie dappere vrouwen tot 20 jaar cel veroordeeld, maar waar zullen de mannen zijn om hem straks op te halen om zijn straf te gaan uitzitten?”
“Wie bedoel je met: ‘die van ons’? Ik pik deze subtiele aantijging niet.”
“Dan verklaart Polen zijn muilkorfwetten boven die van de EU en knijpt Poetin de keel van West-Europa dicht door de gaskraan niet wijd open te draaien, waardoor de gasprijzen daar explosief stijgen.”
“Poetin is, net als veel Russen, een goede schaker. Voordat Europa op andere energiebronnen overschakelt, casht hij nu flink met z’n aardgas.”
“West-Europa betaalt nu om en bij twee miljard euro PER DAG extra aan aardgas en een belangrijk deel daarvan komt in de Russische schatkist terecht.”
“Dan stellen zeer gewaardeerde adviseurs alhier voor om met Guyana een deal te sluiten om via hun aardgaspijpleiding uit zee ons aardgas te trekken. Kijk het gevaar dat hierin schuilt.”
“En nu proppen ze in Nederland honderden, nee, duizenden vluchtelingen in allerlei hoeken en gaten in dat al propvolle land, zelfs in sporthallen waar ze op veldbedden of op de grond of op stoelen moeten slapen.”
“Dan is er daar voor vooral de jonge Nederlanders een gigantisch tekort aan betaalbare woningen? Jeetje, ze beginnen op ons te lijken!”
“In welk opzicht? Toch geen Omzicht of Kaagzicht?”
“Nee, op het punt van:’kweki woron in een vat vol problemen.”
“Ik geef geen rondje hiervoor.”

Rappa
Advertenties