Uitvallen Facebook kost bedrijf US$ 6 miljard
05 Oct 2021, 14:33
foto
In deze illustratie worden de logo's van Facebook, WhatsApp en Instagram weergegeven door gebroken glas (Foto: Reuters)


De aandelen op Facebook zijn maandag met bijna vijf procent gedaald op Wall Street nadat zijn diensten – waaronder Instagram en WhatsApp – enkele uren offline waren door een technisch probleem. Technologieaandelen zagen over het algemeen ook een uitverkoop, inclusief rivalen van Facebook zoals Twitter. Ongeveer US$ 6 miljard werd weggevaagd van het persoonlijke fortuin van CEO Mark Zuckerberg.

Facebook Inc. gaf de schuld aan een "foutieve configuratiewijziging" voor een storing van bijna zes uur op maandag, waardoor de 3,5 miljard gebruikers van het bedrijf geen toegang hadden tot sociale media en berichtenservices zoals WhatsApp, Instagram en Messenger. Het bedrijf heeft in een late blogpost van maandag niet aangegeven wie de configuratiewijziging heeft uitgevoerd en of deze gepland was.

Verschillende Facebook-medewerkers die weigerden genoemd te worden, hadden Reuters eerder verteld dat ze dachten dat de storing werd veroorzaakt door een interne fout in de manier waarop internetverkeer naar zijn systemen wordt geleid.

Het falen van interne communicatietools en andere middelen die afhankelijk zijn van datzelfde netwerk om te werken, verergerden de fout, aldus de werknemers. Beveiligingsexperts hebben gezegd dat een onopzettelijke fout of sabotage door een insider beide aannemelijk waren.

"We willen op dit moment duidelijk maken dat we denken dat de oorzaak van deze storing een foutieve configuratiewijziging was", zei Facebook in de blog.

Volgens schattingen van het advertentiemeetbedrijf Standard Media Index verloor Facebook, 's werelds grootste verkoper van online advertenties na Google, tijdens de storing ongeveer US$ 545.000 aan Amerikaanse advertentie-inkomsten per uur.

De Facebook-storing is de grootste die ooit is geregistreerd door de web monitoringsgroep Downdetector.

De storing was de tweede klap voor de sociale mediagigant in evenveel dagen nadat een klokkenluider het bedrijf zondag beschuldigde van het herhaaldelijk voorrang geven aan winst boven het terugdringen van haatzaaiende uitlatingen en verkeerde informatie.

Terwijl de wereld stroomde naar concurrerende apps zoals Twitter en TikTok, daalden de aandelen van Facebook met 4,9%, hun grootste dagelijkse daling sinds vorig jaar november, te midden van een bredere uitverkoop van technologieaandelen op maandag. Na de hervatting van de dienst stegen de aandelen met ongeveer een half procent in de handel na sluitingstijd.


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April