Fikse boetes of cel voor in brand steken gras en vuil
16 Sep, 12:46
foto
Een bikers-unit van de brandweer aan het fietsen door Bridj Village in Paramaribo-Noord. De brandweer voert campagne tegen verbranding van huisvuil en in brand steken van gras. (Foto's: René Gompers)


Er zal hard worden opgetreden tegen de personen die in deze droge tijd opzettelijk gras of huisvuil in brand steken. De overtreders mogen boetes of een paar dagen cel verwachten. Woensdag is te Paramaribo-Noord, die de laatste jaren berucht is geworden om de enorme grasbranden rond deze tijd, de campagne van de brandweer tegen gras- en vuilverbrandingen gestart. Een bikers-unit en een drone zullen worden ingezet om gebieden in de gaten te houden. Terwijl de campagne werd gelanceerd, is er een grote grasbrand uitgebroken te Welgelegen. Deze was begonnen met het branden van huisvuil.

De ‘soft launch’ van de ‘droge tijd campagne’ is uitgevoerd door districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola en Timbool Amatali, rayoncommandant van Geyersvlijt. Amatali: “We zijn al twee weken in de droge tijd en post Geyersvlijt rukt dagelijks uit voor de gras- en vuilbranden. Deze periode vormt elk jaar weer een grote uitdaging voor het korps. Per jaar worden er tussen 1.500 en 2.000 van deze branden geregistreerd. Een groot deel van ze is opzettelijk aangestoken. Door de hoge frequentie van deze meldingen, komt de inzet van de brandweer onder druk te staan.”

Er moet een eind komen aan het ‘asociaal en a-nationaal gedrag’ van de mensen die opzettelijk brand stichten, pleit dc Bhola. De rook van de branden blijft dagen hangen en verspreidt zich ook kilometers verder naar andere woongebieden, haalt hij uit eigen ervaring aan. Mensen worden gedwongen binnen te blijven, ze kunnen geen kleren meer ophangen, mensen met ademhalingsproblemen krijgen meer problemen. De rook kan ook schadelijke delen bevatten die de gezondheid kunnen schaden. Daarmee wordt het milieu ook schade toegebracht; er komt extra carbon dioxide vrij in de lucht. Een ander gevaar is dat de vlammen van een ‘onschuldige’ brand kunnen overslaan naar de buren

Bhola benadrukt dat zaken nu anders aangepakt zullen worden. De campagne is niet alleen bedoeld om te voorkomen dat men “opzettelijk erfvuil in brand steekt of het opzettelijk in brand steken van verkavelingsprojecten,” geeft hij aan. “Het zal niet bij waarschuwen blijven. We gaan met het wetboek in de hand de overtreders aanpakken. Er zullen boetes uitgedeeld worden en eventueel hechtenis, enzovoorts. Mensen stop met het branden van vuil, stelt de dc. In plaats van huisvuil branden, wordt het scheiden van afval en het maken van compost gepromoot.

De brandweerlui gaan door de wijken met een truck of fietsen trekken. Het commissariaat gaat de brandweer een drone schenken waardoor er ook vanuit de lucht toezicht gehouden zal worden. “Dus mensen, als u overgaat tot branden, gaan we bewijs hebben. U kunt niet meer zeggen dat ‘na wan zwerver let a faya’ want daar trappen we niet meer in. De projectontwikkelaars zijn ook gewaarschuwd. Dus als er brand komt op een verkavelingsproject…de mensen gaan instaan voor de kosten.”

Terwijl op Noord de eerste groep brandweerlui op fietsen door Bridj Village trok, is op Welgelegen tussen de Toevuchtweg en de Johannes Mungrastraat een enorme grasbrand uitgebroken. Een vrouw dacht wat vuil te verbranden. Maar de vlammen zijn overgeslagen naar een groter gebied. Het heeft heel wat moeite en tijd gekost om het vuur te blussen.
Advertenties