Column: Bouta ten voeten uit: A no mi!
24 Aug 2021, 00:59
foto
Illustratie René Gompers


Als het niet zo erg was, zou je de slappe lach krijgen van de verklaring die ex-president Desi Bouterse heeft afgelegd over de mega-wapendiefstal. Hij heeft drie sleutels van dé wapenkamer in zijn huis aan de Patrijsstraat no 28, maar hij is niet aansprakelijk voor de wapens en munitie. Net als bij de 8 Decembermoorden neemt hij de politieke verantwoordelijkheid, maar iemand anders heeft de beslissing genomen om de 15 critici van het toenmalige militair bewind te doorzeven met kogels. 

Dit is Bouterse ten voeten uit. Alles wat fout ging in het land, waren het de adviseurs of ministers of de chef beveiliging. Hij werd onterecht 'baas' genoemd, want uiteindelijk waren het volgens zijn eigen verklaringen, anderen die de verkeerde rigoureuze beslissingen namen. En hij kon niet optreden tegen hen! Nu zijn de Counter Terrorism Unit, Directoraat Nationale Veiligheid en het Nationaal Leger aansprakelijk voor de inhoud van de wapenkamer. Dit, terwijl de nieuw aangetreden president, minister van Defensie en Juspol, niks afweten van 'een geheim wapendepot' in de privéwoning van Bouta. In de tweede wapenkamer op Leonsberg worden wapens van zijn beveiliging opgeslagen. Zijn beveiligheid had geen toegang tot dé wapenkamer, waarin ook sterke drank en spullen van Brokobaka werden bewaard.

Dan blijkt uit het proces-verbaal dat een van de sleutels, bij zijn echtgenote in bewaring was. De sleutel was goed verstopt in een kast, die niet op slot was. De sleutel zou zijn gestolen door zijn kleinzoon Walter, die op 22 juni suïcide pleegde. Hij zou de wapens hebben ontvreemd, zonder dat wie dan ook het doorhad. De wapenkamer met zoveel zware wapens en munitie zonder camerabeveiliging, terwijl vanaf 2010 al wapens van het land in die ruimte werden opgeslagen! Als uit het hol van de leeuw zoveel wapens en munitie kunnen verdwijnen en bij Kapitale Delicten geld dat in beslag genomen was bij Walter gestolen wordt, dan geeft dat te denken...

Wapens van het Nationaal Leger - de Staat - waren thuis bij de toenmalige president. Een minister van Defensie en een president hebben kunnen maken en breken. Zij hebben besloten de wapens onder te brengen bij Bouterse, zonder dat minister Ronni Benschop bij de overdracht het 'geheime dossier' overhandigde aan zijn opvolger, Krishna Mathoera. En Bouta himself heeft gezwegen, terwijl hij over zijn beveiliging zijn zorgen wel deelde. Iedereen heeft de kaken stijf op elkaar gehouden. Verantwoordelijken voor de veiligheid in het land en de gedecoreerde bevelhebber die nu met pensioen is, hebben geen woord gerept over de 'geheime wapenkamer'. Ook DNV en CTU hebben de zaak geheim gehouden.

Zelfs kort voordat de ambtsketen van het land werd overgedragen aan het nieuwe staatshoofd, tevens de hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid, zijn er nog wapens overgebracht naar de wapenkamer door CTU. Bouterse vond het nodig om het aantal wapens en munitie te vergroten, omdat beveiligingspersoneel zou worden afgevloeid, na de wisseling van de wacht. En tijdens de vele transitiegesprekken met de regeringstop is er geen informatie verstrekt over dat 3 Styer rifles, 3 RPG’s, 2 multi-function heavy machine guns, 25 AK-47 geweren, 1 mitrailleur, 5 karabijnen, 6 Taurus pistolen, 1 Browning pistool, 100 handgranaten, 60 rpg rakketten en bijkans 35.000 patronen die toebehoren aan de Staat, bij een meervoudige couppleger thuis waren ondergebracht.

En ja, er zijn zeven mensen gearresteerd in deze zaak. Bij een locatie te Kwatta is maandag een huiszoeking geweest. Een jachtgeweer, een gasbuks en patronen zijn daar aangetroffen. Tot nu toe is er geen enkel verdwenen militair wapen gevonden. Van begin af wordt er gezegd dat ze waarschijnlijk al in het buitenland zijn. Enkele landen en Interpol zijn ook betrokken bij het terugvinden van de wapens. Het buitenland zal Suriname misschien uitlachen om de kritieken die geuit zijn op social media over het presidentiële bezoek aan Guyana, maar zal zijn hoofd vol ongeloof schudden over de soep met balletjes veiligheid van het land en het niveau van de intelligence. De nieuwe leiders van het land zijn door Bouta voor schut gezet, terwijl hij zelfs broko dey met ze heeft gehouden!

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July