Grace raakt Mexico als krachtige categorie 3 orkaan
21 Aug 2021, 14:29
foto
Vissers maken zich om op hun vaartuigen naar de haven brengen voor de aanlanding van orkaan Grace in Mexico. (Foto's: AFP)


Orkaan Grace heeft Oost-Mexico vanmorgen vroeg gegeseld met stortregens en huilende winden. Het heel snel gegroeid tot en van de krachtigste stormen die de Golfkust van het land in jaren heeft getroffen. Er was sprake van stroomuitval en neergevelde bomen.

Grace veroorzaakte een maximale aanhoudende wind van 201 km per uur, een categorie 3 op de vijf stappen tellende Saffir-Simpson-schaal. Het kwam in de vroege ochtend aan land aan de kust nabij de badplaats Tecolutla in de deelstaat Veracruz .

Kleine vissersdorpjes en badplaatsen werden doorweekt van de regen toen Grace voor de tweede keer in twee dagen aan land kwam. Vissers trokken hun boten uit het water en droegen ze naar havens om schade te voorkomen toen de voorlopers van de storm tegen de kust sloegen. Kooplieden timmerden de ramen van hun bedrijven dicht om ze te beschermen.

Federale autoriteiten zeiden dat een groot deel van Midden- en Oost-Mexico zou worden getroffen door stortregens, maar gaven geen informatie over de schade die Grace heeft veroorzaakt.

De civiele beschermingsautoriteiten in Veracruz zeiden dat Grace stroomuitval had veroorzaakt en bomen had neergehaald. Videobeelden en foto's op sociale media toonden enige schade aan gebouwen, maar er waren geen directe meldingen van slachtoffers.

Grace verzwakte toen het landinwaarts trok, maar het National Hurricane Centre waarschuwde voor een gevaarlijke stormvloed - wanneer zeewater boven het normale getijniveau wordt geduwd - toen de orkaan toesloeg. Grace verzwakte tot  een storm van categorie 1 met windsnelheden van 150 km. Het centrum van de orkaan was ongeveer 100 km  oost-noordoost van Mexico-Stad, zei het in Miami gevestigde centrum.

Voordat Grace landde, drong president Andres Manuel Lopez Obrador er bij mensen in vijf deelstaten op aan om onderdak te zoeken op hoge grond. "Ik vraag de mensen van de regio's Veracruz, Puebla, San Luis Potosi, Tamaulipas en Hidalgo om hun toevlucht te zoeken op hoge plaatsen bij familieleden en in opvangcentra die worden opgezet", zei Lopez Obrador op Twitter.

Duizenden hulpverleners van de civiele beschermingsdienst, het leger en het staatsenergiebedrijf Comision Federal de Electricidad (CFE) waren voorbereid op Grace, zei hij.

Tot en met zondag voorspelde het NHC dat Grace 150-300 mm regen zou dumpen over delen van Oost- en Midden-Mexico, en tot 450 mm in sommige gebieden. De hevige regenval zou waarschijnlijk leiden tot overstromingen in veel gebieden, waaronder in de de steden.

In Tecolutla brachten de bewoners gistermiddag uren door om honderden boten aan land te brengen om ze veilig te houden. "Hier in Tecolutla hebben we al jaren een preventiecultuur", zegt Ricardo Pardinas, die boottochten aanbiedt aan toeristen. "Deze weersverschijnselen hebben schade aangericht."

Veracruz en zijn wateren zijn de thuisbasis van verschillende olie-installaties, waaronder de haven van het staatsoliebedrijf Petroleos Mexicanos in Coatzacoalcos en de Lazaro Cardenas-raffinaderij in Minatitlan in het zuiden van de deelstaat. Grace landde hard in het noorden van deze steden.

Volgens het NHC zal de orkaan later in de middag afzwakken tot een tropische storm.

Eerder deze week beukte Grace op de Caribische kust van Mexico, waarbij bomen werden neergehaald en stroomstoringen werden veroorzaakten voor bijna 700.000 mensen, maar zonder verlies van mensenlevens, zeiden de autoriteiten.

De orkaan trof donderdag vroeg in de buurt van Tulum, een badplaats in Yucatan die beroemd is om zijn Maya-ruïnes. Sommige families brachten schrijnende uren door terwijl ze schuilden voor krakende bomen en rondvliegend puin.

Er waren geen berichten over doden, maar veel straten waren geblokkeerd door omgevallen takken en bomen die hoogspanningslijnen naar beneden trokken, waardoor duizenden in het donker achterbleven.

Het overspoelde ook Jamaica en Haïti, dat nog steeds aan het bijkomen is van een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, met stortregens.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April