Samenwerking Suriname en Guyana krijgt diepgang
19 Aug 2021, 19:49
foto
De presidenten van Guyana, Irfaan Ali en van Suriname, Chan Santokhi tijdens een gezamenlijke persconferentie in Georgetown, Guyana.


Het Guyana-Suriname Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking (SDCP) heeft een extra impuls gegeven aan de verbetering van samenwerking tussen Guyana en Suriname. De leiders van beide landen zijn het erover eens dat het inderdaad nuttig is om voor hun collectieve doel om ontwikkeling van hun volkeren te bevorderen door wederzijds voordelige samenwerking.

In een gezamenlijke verklaring die president Chan Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali aan het eind van zijn officieel vierdaags bezoek aan het westelijk buurland hebben getekend zijn verbeterpunten en uitbreidingen voor het SDCP opgenomen. Zo zijn beide leiders tevreden over de voortgang bij de uitvoering van initiatieven ter verbetering van het ongehinderde verkeer van personen en goederen over de grens tussen Guyana en Suriname. Ze hebben opdracht gegeven om strategieën te ontwikkelen om de uitvoering van andere samenwerkingsactiviteiten in het kader van het SDCP te versnellen.

De presidenten hebben het belang van versterking van de bilaterale en multilaterale veiligheidssamenwerking tussen Guyana en Suriname onderstreept en spraken hun steun uit voor het nemen van praktische maatregelen daartoe, in de context van het handhaven van vrede en stabiliteit in beide landen. Er koen besprekingen op ministerieel niveau over het sluiten van een overeenkomst voor wederzijdse rechtshulp en een uitleveringsovereenkomst.

Zowel president Santokhi als president Ali kijken vol belangstelling uit naar de bouw van de brug over de Corantijnrivier, die de interconnectiviteit tussen beide landen, maar ook met de rest van het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika en daarbuiten zal verbeteren. Met de brug zullen ook de belemmeringen voor toegenomen handel, de groei van de toeristische sector en het ongehinderde verkeer van mensen, goederen en diensten tussen Suriname en Guyana worden weggemaakt.

In de gezamenlijke verklaring is ook een mogelijke gezamenlijke strategie en joint ventures voor de ontwikkeling van de gas- en olie-industrie om zo de voordelen van  de sector te maximaliseren. De beide leiders staan ook positief tegenover initiatieven voor het tot stand brengen van strategische economische en investeringsverbindingen tussen Guyana en Suriname verder uit te breiden om te profiteren van mogelijke besparingen door het vermijden van doublures op het gebied van infrastructuur om de productie van elektrische energie uit aardgas te vergemakkelijken. Er is ook gesproken over de oprichting van de petrochemische industrie en de raffinage van natuurlijke hulpbronnen zoals bauxiet en de export van overtollige schone elektrische energie.

Binnen twee weken zal een werkgroep worden opgericht om concrete voorstellen uit te werken voor een gezamenlijke gasstrategie (inclusief gas-to-shore infrastructuur en de oprichting van een installatie om elektriciteit op te wekken uit aardgas) en een Subregionale ontwikkelingsstrategie.

U kunt de gezamenlijke verklaring hier downloaden.
pdf-icon.gif Gezamenlijke_verklaring_Guyana_en_Suriname.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May