Covid-aanbevelingen Nederlandse afgezant worden uitgevoerd
15 Aug 2021, 11:41
foto
De speciale afgezant van Nederland, Marc Sprenger.


De speciale gezant van Nederland, arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger, heeft zaterdag president Chan Santokhi aanbevelingen gedaan over de organisatie rond Covid-19 vaccinatiecampagne. Hij beveelt aan dat de communicatie rond de covid-19-vaccinatie verder geactiveerd wordt. Volgens hem is het ontzettend belangrijk om met de mensen die twijfelen in gesprek te gaan en ze uit te leggen waarom ze zich moeten vaccineren. Het ligt in de bedoeling deze week van start te gaan met het uitvoeren van de zaken die zijn aanbevolen. De president heeft groen licht hiertoe gegeven.

Tijdens het overleg op het Kabinet van de President waren ook aanwezig de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Naast de activering van communicatie heeft Sprenger ook aanbevolen dat er een verbeterde database en dataverwerking komt voor Covid-19. De collectie van data en de analyse daarvan is van enorm belang om goed beleid te kunnen maken, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Minister Ramadhin laat optekenen dat kritisch naar de aanbevelingen wordt gekeken. Hij is blij met de expertise die Sprenger heeft, maar ook de link met Nederland, zodat verbeterpunten gelijk kunnen worden aangepakt. De bewindsman is er eens mee dat er veel meer gedaan moet worden om de communicatie en dataverwerking te verbeteren. Hij gaf als voorbeeld dat er bij het laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, een instituut dat zwaar verwaarloosd werd de laatste jaren en veelal met verouderd apparatuur werkt, niet geïnvesteerd is in de randvoorwaarden om op een gedegen wijze data te collecteren en te analyseren.

Met de ondersteuning van Nederland en andere organisaties zoals de PAHO en bevriende naties, is het gelukt om een goede teststraat op te zetten en PCR-testen uit te voeren. Ook de diagnostiek, isolatie en quarantaine zijn goed opgezet. Al deze zaken zijn geanalyseerd door Sprenger. Op het gebied van de communicatie, met name voorlichting, zijn heel veel initiatieven vanuit het ministerie, BOG en andere organisaties, zoals Ngo's genomen om de bewustwording rond Covid opgang te brengen. Ramadhin meent dat deze initiatieven beter gestructureerd moeten worden. Nederland zal helpen zaken te structureren en coördineren.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May