Ramdin roept op tot Japanse steun voor Caricom
21 Jul 2021, 22:24
foto
Minister Albert Ramdin bij de virtuele ministeriële Caricom-Japan vergadering.


De Covid-19-pandemie heeft een zware druk gelegd op de economieën van de Caricom-lidlanden en vooral de toerismesector heeft het zwaar te verduren. Het Caribisch gebied is ook kwetsbaar voor natuurrampen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en International Samenwerking (BIBIS) heeft bij de 7e ministeriële Caricom-Japan vergadering op 20 juli de noodzaak voor ondersteuning van Japan op technisch-, wetenschappelijk- en financieel gebied, benadrukt.

In zijn toespraak op het thema ‘Financing for Development’ gaf Ramdin verder aan dat het nodig is Japan zich sterk maakt voor een rechtvaardigere indexering van de Caricom-lidlanden, rekening houdende met hun specifieke kwetsbaarheden. Hij riep op een waardevolle en betrouwbare partner te blijven van de Caricom-ontwikkelingsagenda op internationale fora.  

Ramdin heeft ook aangedrongen op steun van rechtvaardige mechanismen voor financiële betrokkenheid en toegang tot financiële middelen, met name bij uitvoering van regionale en wereldwijde initiatieven zoals het klimaatverdrag. Hij onderstreepte dat committeren aan nobele idealen vergezeld dient te gaan met concrete verbintenissen en dat hierbij gedacht moet worden aan herziening van wereldwijde financiële instrumenten en leningenprogramma’s van internationale financieringsinstituten.

Ramdin vroeg de vergadering om een samenwerkingskader te ontwikkelen, gebaseerd op solidariteit en de realiteit van onderlinge afhankelijkheid ten gunste van iedereen. ‘Alleen onmiddellijke actie kan voorkomen dat dit een verloren decennium wordt voor duurzame ontwikkeling.’  Hij dankte Japan voor de geboden assistentie aan de Caribische landen, in het bijzonder in de strijd tegen de verdere verspreiding van Covid-19.

De aanwezige delegaties van de Caricom hebben een constructieve dialoog gehad met de Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Toshimitsu Motegi, meldt de voorlichting van BIBIS.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April