Haïti: First lady beschrijft moment van moord president
11 Jul 2021, 08:40
foto
President Jovenel Moise van Haïti is doodgeschoten, terwijl zijn vrouw Martine zwaargewond raakte bij de aanval op 7 juli in hun huis. (Foto: Reuters)


De gewonde weduwe van de president van Haïti beschreef het moment waarop moordenaars haar man met kogels 'doorzeefden' nadat ze midden in de nacht hun huis binnendrongen. Martine Moïse zei dat de aanval zo snel gebeurde dat haar man Jovenel "geen woord kon uitbrengen".

President Moïse werd op 7 juli vermoord, naar verluidt door 28 buitenlandse huurlingen. Mevrouw Moïse raakte ook gewond bij de aanval en werd voor behandeling naar Miami gevlogen.

Zaterdag plaatste ze een spraakbericht op haar Twitter-pagina waarin ze beloofde zijn werk voort te zetten. Een aantal mensen heeft bevestigd dat het de vrouw van de president is.

"In een oogwenk kwamen de huursoldaten mijn huis binnen en doorzeefden ze mijn man met kogels", zegt mevrouw Moïse in de opname, die het moment beschrijft waarop de aanvallers haar man vermoordden. "Deze daad heeft geen naam, want je moet een grenzeloze crimineel zijn om een ​​president als Jovenel Moïse te vermoorden, zonder hem zelfs maar de kans te geven een woord te zeggen", vervolgde ze.

Ze suggereerde dat haar man het doelwit was om politieke redenen, met name noemde ze een referendum over grondwetswijzigingen die de president meer macht hadden kunnen geven. De niet nader genoemde mensen, zei ze, "willen de droom van de president vermoorden".

"Ik huil, dat is waar, maar we mogen het land niet de weg laten kwijtraken", voegde ze eraan toe. "We kunnen het bloed van president Jovenel Moïse, mijn man, onze president van wie we zoveel houden en die van ons hield, niet tevergeefs laten stromen."

Jovenel Moïse (53) was sinds 2017 president van Haïti, het armste land van Amerika. Zijn ambtsperiode verliep moeizaam toen hij werd geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie. Eerder dit jaar waren er wijdverbreide demonstraties in de hoofdstad en andere steden.

Parlementsverkiezingen hadden in oktober 2019 moeten plaatsvinden, maar geschillen hebben deze vertraagd, wat betekent dat Moïse bij decreet had geregeerd. Hij was van plan om in september een referendum te houden over de voorgestelde grondwetswijzigingen.

In februari van dit jaar, op de dag dat de oppositie wilde dat hij zijn ambt zou neerleggen, zei de heer Moïse dat een poging om hem te vermoorden en de regering omver te werpen, was verijdeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May