Allerlei (9); Verlenging rijbewijzen
10 Jul 2021, 22:38
foto


Door een artikel op deze nieuwssite ben ik geprikkeld om mijn concept over dit onderwerp te completeren voor eventuele verlichting van de overbelasting van de afdeling Rijbewijzen-medewerkers van het KPS. Inderdaad geeft de schrijver in het artikel aan, dat sommige/vele zaken simpel, zonder geld en met een beetje goede wil vereenvoudigd kunnen worden.

Actuele status
In deze harde tijd, waar auto-onderdelen haast onbetaalbaar zijn, spaar ik mijn autootje zoveel als mogelijk uit en gebruik ik vaak de fiets. Volgens de website van het KPS moet ik voor verlenging naar: een copycenter voor kopiëren van het vervallen rijbewijs, dan naar het CBB, verder naar een dokterspoli,  de centralebetaaldienst of bank om SRD 50 te storten  en uiteindelijk naar de afd Rijbewijzen om de documenten en e-iD kaart in te leveren en ook  SRD 250 te betalen. Deze hele route moet ik afhandelen op de FIETS met het risico omvergereden te worden door een verkeerscrimineel en/of diefstal van mijn FIETS. De politie moet ook alle kopiedocumenten gaan archiveren; is er genoeg ruimte?

De politie komt er niet aan toe om de (te) vervallen rijbewijzen terstond te verlengen en wordt er een strookje afgegeven om het vervallen rijbewijs ‘geldig’ te maken. Zo meteen vinden de assurantiebedrijven dat het strookje ongeldig is en moet je de eventueel toegebrachte schade zelf volledig dekken. Hoeveel keren zo een strookje af te  halen is mij onbekend, maar ik weet wel  dat een kennis vanaf april 2020, ja 2020, met tig malen verlengd strookje rijdt.

Mogelijke oplossing rompslomp verlenging rijbewijzen
Vanwege de rompslomp stellen houders het verlengen steeds uit. Strafmaatregelen bij ‘verval van 1 en 3 jaren‘ vind ik overbodig. De rijbewijshouder kan bij 1 (één)  bezoek aan de Afdeling Rijbewijzen over een actief rijbewijs  beschikken ZONDER los strookje en kan elk politiebureau deze verlenging uitvoeren. Dit ene bezoek kost wat meer  tijd misschien van de houder maar deze hoeft zich niet meer tig keren aan te melden voor verlenging van het strookje.

Er zijn genoeg professionele grafische bedrijven in Suriname die een  stickertje met een watermerk, ook voorzien van sterke lijm,  kunnen maken en een korte tekst bijvoorbeeld ‘ nieuwe vervaldatum’; deze wordt handmatig ingevuld, net als op het strookje, bijvoorbeeld 5 jaren verder. Als ik 10 jaren mag rijden met een rijbewijs mag het ook voor 15 jaren. Hopelijk is de politie over 5 jaren overbezet en kan dit deel van het centraal-bestand-rijbewijzen dat dan vervallen is vernieuwd worden; indien  noodzakelijk.

Voor beschadige rijbewijzen kan een vervaldatum van bijvoorbeeld 1 of 1.5 jaar worden aangehouden. De houder moet dan voor de onleesbare informatie wel de benodigde documenten  inleveren,  zo die niet op de e-iD kaart staat.  De sticker wordt in of op het rijbewijs geplakt nadat de nieuwe vervaldatum netjes is ingevuld. Het  centraal-bestand-rijbewijzen wordt meteen bijgewerkt en weg gaat de houder. Het CBB uittreksel is hierbij overbodig.
De ‘healthy’ verklaring kan komen te vervallen omdat de politiebeambte geen medicus hoeft te zijn om te zien dat de houder die zich aanmeldt, met o.a. zijn e-iD kaart, bijvoorbeeld dement is, of labiel. Trouwens any medicus, die niet jouw huisarts is, kan een ‘healthy’ verklaring opstellen die je ook nog door een raam uitgereikt krijgt. Al ga ik naar mijn huisarts kan deze niet weten dat mijn hart het over 1 week gaat begeven; voorbeelden genoeg. De doktersverklaring vind ik overbodig.

Als de CBD een kassa opzet in het politiebureau, betere bescherming ondenkbaar, kan ter plekke de SRD 50 en de SRD 250 (is volgens mij ook ten gunste van de Staat) gestort worden. Eventueel wijzigen van ene wet in verband met dit  stickersysteem is een fluitje van een cent; het verleden heeft dit aangetoond.

Met dit stickersysteem fraude mogelijk?
Dit kan buiten beschouwing gelaten worden. Er zijn in het buitenland namaak universiteitsdiploma’s die niet van echt te onderscheiden zijn en ook nog voorkomen in het centraal register door toedoen van corrupte schakels. Als BAZO kaarten zelfs mondeling als verlengd kunnen worden beschouwd, moet dit stickersysteem kunnen werken en elk politiebureau zou in feite deze verlenging  kunnen uitvoeren voor zover zij elektronisch verbonden is  met het centraal-bestand-rijbewijzen

Met dit stickersysteem heeft in elk geval de rijbewijshouder geen ergernis meer vanwege wegval van het geloop en alzo ook geen gezondheidsproblemen en dan ook weer geen druk op het overbelaste zorgsysteem.
Gaarne zie ik becommentariëring  door deze of gene tegemoet op deze nieuwssite.

T. Sanches
Advertenties