Column: Rijbewijs verlengen is geen criminele handeling
06 Jul 2021, 00:59
foto
In lange rijen staan mensen in weer en wind urenlang om een rijbewijs te verlengen, af te halen of een andere handeling te plegen.


Nee, mensen die hun rijbewijs moeten verlengen of ophalen zijn geen criminelen. Maar om een strookje te krijgen in je vervallen rijbewijs, moeten ze wel een behandeling ondergaan alsof ze een misdaad hebben gepleegd. Misschien gaat het Korps Politie Suriname teveel met criminelen om, waardoor er ongevoeligheid ontstaat voor de ellende die gewone burgers meemaken.

In deze Covid-19-tijd waar je extra voorzichtig moet zijn om niet in nauw contact met anderen te komen, is er veel moed vereist om de lange rijen bij de afdeling Rijbewijzen/Verkeer te trotseren. In de blakende zon of in de stromende regen - omdat de Meteo-dienst het weer niet kon voorspellen - moeten mensen de rij volgen. Er is geen nummersysteem en ook geen tent waar mensen (vooral ouderen en zwangeren) kunnen plaatsnemen. Verlenging en ophalen moeten persoonlijk worden gedaan.

De opluchting nadat alle stukken in orde gemaakt zijn, is van korte duur, want de echte ellende krijg je als je naar 'Nieuwe Haven' gaat. Een vervallen rijbewijs mag niet eerder worden verlengd dan de dag waarop het vervalt of daarna. Je moet wel een doktersverklaring, een rijbewijs uittreksel van CBB die slechts 2 weken (!) geldig zijn en een betalingsbewijs niet ouder dan een maand, bij je hebben. Een kopie van het rijbewijs is eveneens een vereiste. Pasfoto's hoeven niet meer, want de foto van de e-ID van CBB wordt geprint op het rijbewijs. Alleen moet je ervoor zorgen dat je een e-ID hebt, want anders kan je geen rijbewijs krijgen.


Het duurt maanden voordat het rijbewijs wordt afgegeven. Vaak wordt voor de tweede keer een strookje vastgeniet aan het vervallen rijbewijs. Mensen die geslaagd zijn voor hun rijexamen, kunnen bijna weer op rijles gaan als ze hun rijbewijs krijgen, want langer dan een jaar wachten na slagingsdatum is heel normaal. Het enthousiasme van het behalen van een rijbewijs, daalt bij velen door de lange wachttijd voor ze legaal achter het stuur mogen.

Een betere organisatie bij verlenging en afhalen van rijbewijzen kost geen handenvol geld of schaarse deviezen. Het is een kwestie van ten eerste gevoel hebben voor de medemens. Dag in dag uit vinden deze mensonterende taferelen plaats en niemand die er iets aan doet. Met een beetje meer inzicht en efficiënt beleid moet het mogelijk zijn om deze situatie te verhelpen. Hoewel het KPS een van de meest gedecentraliseerde organisaties is en in het hele land politiebureaus heeft, wordt de oplossing niet in eigen huis gezocht. Deze vernederende taferelen moeten per direct ophouden, want het zijn geen criminelen die hun rijbewijzen verlengen en ophalen. Bovendien is de situatie in strijd met de Covid-19 maatregelen. De politie moet hiervoor een boete krijgen, subsidiair drie maanden cel!

Nita Ramcharan


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April