EK 2021: Zweden overleeft Spaanse aanval, 0-0
14 Jun 2021, 18:17
Robin Olson heeft op onbegrijpelijke wijze de Zweedse netten schoon gehouden tegen de dominante aanvallende Spanjaarden. (Foto: Reuters)

Spanje heeft zijn dominantie op Zweden niet kunnen omzetten in doelpunten in de Estadio de la Cartuja in Sevilla (Spanje) groep Estadio de La Cartuja. Met bijna 90% balbezit gedurende het hele duel in Groep E, vijftien schoten waarvan vier op doel, is het treffen doelpuntloos geëindigd. Zweden had vier schoten waarvan een op doel. De absolute held van de wedstrijd is de Zweedse goalie Robin Olson, die zijn netten schoon heeft kunnen houden tegen het Spaanse offensief.

Spanje krijgt na het eerste kwartier een reuzenkans. Dani Olmo lijkt te scoren met het hoofd, maar de Zweedse doelman Robin Olsen pakt uit met een schitterende actie. Hij duwde de kopbal van Olmo met een hand weg.  Vanaf het eerste fluitsignaal hebben de Spanjaarden Zweden diep terug gedrongen op hun eigen helft. Op twee na hebben de Spanjaarden het grootste deel van de tijd op de speelhelft van de tegenstander doorgebracht.

Spanje wordt weer gevaarlijk. Jorge Koke knalt de bal met de buitenkant van zijn voet in het strafschopgebied. Het leder flitst nipt langs de paal van Olson. Alvaro Morata kan een serieuze blunder in de Zweedse verdediging niet omzetten in een doel. Marcus Danielson miskijkt zich op een pass van Jordi Alba, waardoor Morata alleen tegenover Olson staan. De Spaanse spits trapt de bal echter naast het doel van de Zweedse goalie. Olson houdt stand tegen de beukende Spaanse ploeg. Een dominante Spanje gaat doelpuntloos de rust in.

Zweden krijgt kort voor rust zijn gouden kans. De veelbelovende Zweedse aanvaller Alexander Isak maakt zich vrij en trapt de bal via Marcos Llorente tegen de paal. Spanje ontsnapt!

Spanje ontsnapt opnieuw als Isak opnieuw uitpakt met een prachtige actie. Hij legt de bal voor de voeten van Marcus Berg, maar die werkt de bal onverklaarbaar niet in het leeg doel, maar daar over.  Morata had kort daarvoor opnieuw naast het doel van de Zweedse goalie geschoten. Zijn vizier staat niet op scherp vandaag.

Zweden gooit zich in de laatste twintig minuten volledig in de verdediging. Blijkbaar willen de Zweden liever een punt halen, dan verliezen. Ze houden vast aan de 0-0 stand, dankzij goalie Olson die keer op keer prachtig redding bracht. In de 90e minuut krijgen de Spanjaarden een kans op een kritiek moment. Pablo Sarabia levert een prima voorzet af, waarna Gerard Moreno kan koppen. Ongelooflijk redt Olson met zijn voet. Halverwege de zes minuten blessuretijd brengt Olson opnieuw redding. Dit keer bedient Jordi Alba, Sarabia die de bal met zijn knie raakt en niet kan afronden.

Zweden trad aan zonder Zlatan Ibrahimovic die met een blessure kampt. Spanje ontbeert Sergio Ramos die niet in de selectie is opgenomen en Sergio Busquets die positief is getest op Covid-19.