Dreigend zuurstofgebrek in ziekenhuizen; hulp Fransen
28 May 2021, 00:00
foto


Ziekenhuizen hebben te kampen met een tekort aan zuurstof. Naar verluidt wordt kritisch gekeken welke patiënten wel en welke geen zuurstof moeten krijgen. Claudia Redan, algemeen directeur van Academisch Ziekenhuis Paramaribo tevens voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bevestigen het dreigende tekort. Zij benadrukken tegenover Starnieuws dat er oplossingen worden gezocht voor dit ernstige probleem. Begin komende week moet de situatie zo goed als genormaliseerd zijn.

De bewindsman legt uit dat op 15 mei het schip Tropic Tide zuurstof had aangeleverd. Dit schip was betrokken bij een aanvaring bij de scheepswerf van de Surinaamse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij. Er was een vaarverbod opgelegd aan het schip door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Conform de Havenwet heeft de MAS de Tropic Tide toestemming gegeven om op 18 mei 2021 uit Suriname te vertrekken. Dit, nadat er door de verzekeraar van de veroorzaker zekerheid is gegeven ter dekking van de schade. 

Ramadhin deelt mee dat dit schip niet meer terug is gekomen naar Suriname. Hierdoor zijn twee ladingen zuurstof uit Trinidad & Tobago niet geleverd. Er zijn gesprekken gevoerd met de fabrikant over de levering. Daarnaast is ook hulp gevraagd aan Frans-Guyana. Zondagavond wordt zuurstof aangeleverd uit het buurland. Komende week moet de situatie opgelost zijn, zegt de minister. De bedrijven Ingas en Cobo doen er ook alles aan om alle zuurstof ter beschikking te stellen van de ziekenhuizen en af te zien van commerciële activiteiten. Cobo maakt ook lokaal zuurstof en is 24 uur per dag hiermee bezig. Door de Covid-19 pandemie is de behoefte aan zuurstof enorm toegenomen.

De opvang van zuurstofbehoeftige Covid-patiënten bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken kan door zuurstofgebrek nog niet opstarten. De ziekenhuizen zijn overvol en kunnen de toeloop van patiënten niet meer aan. Medici staan dagelijks voor moeilijke keuzes, zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad. Zuurstofleveranciers, de ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid hebben constant overleg met elkaar over de situatie. "We hopen dat de zuurstof uit Frans-Guyana in het weekend een feit is. De aanwezige zuurstof in Suriname wordt nu zo efficiënt mogelijk ingezet om deze periode te overbruggen", zegt Redan.
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March