Achaibersing: Koers stijgt door speculatie
25 May 2021, 18:48
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning. (Foto: René GompersP


Er is geen reden voor de koers om verder te gaan stijgen, geeft minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning aan. Hij concludeert dat door speculatie de koers omhoog wordt gestuwd. De regering is op verschillende manieren bezig om de economie gezond te maken en stabiel te houden. Een daarvan is om geld dat te veel in omloop is, terug te brengen naar de juiste proporties waardoor ook de koers stabiel of lager moet worden. Tussen 2015 en 2020 is er ruim SRD 19 miljard in de economie gepompt (monetair gefinancierd) met als gevolg dat de koers scherp is gestegen, deelt de minister mee.  

Achaibersing heeft op de regeringspersconferentie maandag kort uitgelegd wat er gedaan wordt om de economie te herstellen. De hoogte van de koers hangt af van hoe gezond en stabiel de economie is, benadrukt hij. De vorige regering had vanaf 2015 tekorten van miljarden op de begrotingen. Dat gat vulde zij op door monetair te financieren: extra geld in de economie pompen. Dit is een van de oorzaken geweest dat de waarde van de SRD afnam, de vraag naar valuta steeg en de prijzen van diensten en goederen stegen. In 2019 en 2020 alleen is er SRD 12 miljard monetair gefinancierd volgens de bewindsman. 

Het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven, opgeteld vanaf 2015 levert een bedrag van ruim SRD 19 miljard op, licht Achaibersing toe.  Deze cijfers zijn op pagina 28 van het Herstelplan te vinden, geeft hij aan. De bewindsman merkt op dat het extra geld niet gebruikt is voor investeringen of de productie, die tenminste weer geld zouden opleveren, maar om te consumeren. Er is scheefgroei ontstaan. Ook heeft de vorige regering geprobeerd zo lang mogelijk de koers van SRD 7.50 voor 1 US$ vast te houden terwijl de prijs in werkelijkheid allang veel hoger lag. De bevolking moest geloven dat de koers nog SRD 7.50 was door het leveren van US-dollar aan de Chotelal cambio die het voor die prijs aan de macht bracht.

“Men heeft bewust of onbewust de economie kapotgemaakt door veel geld in de economie te pompen,” vat Achaibersing samen. “En als je veel geld in de economie pompt, ontstaat er vraag naar goederen en diensten, maar ook naar vreemde valuta. Wat wij bezig zijn te doen is om de maatschappelijke geldhoeveelheid naar normale proporties terug te brengen. Brengen naar een niveau zodat er evenwicht ontstaat in de economie waardoor de koers stabiliseert en hopelijk naar beneden gaat.”  Pas als er economische stabiliteit is kunnen groei en investeringen bevorderd worden.

Ondertussen is het financieel huishouden van de regering gebalanceerd, geeft Achaibersing aan. Er wordt niet meer monetair gefinancierd en ook geen geld geleend. “Anders waren we weer met dezelfde zaken bezig,” merkt hij op. “En we hebben vanaf september nul cent geleend om overheidsuitgaven te betalen. Dus vanaf september houden we onze eigen broek op. We zijn nog niet in staat om (de grote) schulden af te lossen maar dat gaat we ook op orde stellen.”

Op dit moment is er geen reden voor het stijgen van de koers stelt Achaibersing. “We hebben gemerkt dat na het bekend worden van de staff level agreement (met IMF) de koers inderdaad is gaan lopen,” haalt hij aan. “Maar als je analyseert wat er veranderd is in de economie…er is niets veranderd; er is niet meer geëxporteerd, er is niet meer geïmporteerd. Er is ook niet meer extra geld in de gemeenschap gepompt monetair. Dus er is geen economische grondslag voor die koers om te gaan lopen. Het is zuiver het speculatief karakter dat overblijft als conclusie.”

Advertenties