Winkeliers gebelgd over cash transacties voor Parbo bier
26 May 2021, 06:55
foto


Ruim 200 winkeliers willen geen Parbo bier meer inkopen. De Surinaamse Brouwerij heeft een transitie gemaakt naar digitaal betalingsverkeer. De winkeliers zijn hiervan op de hoogte gesteld, maar een deel wil niet overstappen op digitaal betalen. Op grond hiervan heeft het bedrijf besloten per 1 juni 0.5% in rekening te brengen voor cash-betalingen. Dit is niet in goede aarde gevallen bij een aantal winkeliers.

Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), zegt aan Starnieuws dat giraal betalen wordt gestimuleerd. Zij voert aan dat er diverse barrières zijn voor winkeliers om volledig giraal de transacties te doen. De extra kosten die de Surinaamse Brouwerij in rekening wil brengen, is niet acceptabel voor de winkeliers. De uitgaven voor een kleine winkelier aan Parbo bier is gemiddeld SRD 4.000 wekelijks. Er zijn meer dan 2000 winkeliers in Suriname. Wekelijks strijkt de Surinaamse Brouwerij minimaal 2000 x SRD 200 = SRD 40.000 extra op door de winkeliers te bestraffen voor contant betalen, stelt Wolfram. Dit bedrag is veel hoger daar veel winkeliers een grotere omzet hebben en wel voor meer dan SRD 10.000 inkopen.

WOVS vindt dit de winkeliers die giraal betalen juist beloond kunnen worden met bijvoorbeeld een 0.5% korting. Bij het giraal overmaken treden technische fouten op. Vaak wordt het bedrag wel afgetrokken van de klant via het pos apparaat, maar is het geld niet overgemaakt voor de verkoper. Daarnaast zijn er internet problemen, waardoor het giraal overmaken gestremd wordt. Die problemen zouden de banken moeten opheffen, alvorens volledig over te gaan naar girale betalingen. De consument betaalt vaak ook met contant geld waardoor de winkeliers hun zaken ook in cash regelen. De winkelier kan ook moeilijk de winkel sluiten om naar de bank te gaan. Het gevaar bestaat dat men overvallen kan worden, bovendien zijn er lange rijen bij de banken.

Wolfram doet een beroep op de Surinaamse Brouwerij om een andere marketingsstrategie te bedenken om winkeliers over te halen om giraal te betalen, maar mensen die cash betalen, moeten niet worden gestraft. De WOVS is geen voorstander van om geen zaken meer te doen met de bierproducent. Er dient in dialoog getreden te worden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April