Column: Politieke Borrelpraat 663
23 May 2021, 22:30
foto
De vrouw heeft het bord zodanig geschraapt dat het uiteindelijk kapot is gegaan tijdens de betoging.


“Dat was me weer eens zo een lawaaierige ratjetoe-betoging daar op het Plein.”
“Afgezaagd waren die simplistische spreekkoren met dat: un’ weri, un weri en Chan e gi un’ makeri en ‘weg met IMF.”
“Nou, nieuw vond ik die vrouw die constant met een lepel stond te raspen op een leeg glazen bord.”
“Ook die ambtenaar was een kiek, die bijkans z’n stembanden kapot schreeuwde dat hij maar 100 euro verdient en geen hypotheek kan nemen en geen huis kan bouwen.”
“Maar dat is toch zo? Wie kan nu een grond kopen en een huis erop bouwen?”
“Dit is al meer dan 20 jaren het grootste sociale probleem in ons land. Dus dies a no Chan, Bouta, Vene of Bosje, dies na alamala bij elkaar.”
“Nieuw waren die twee geüniformeerde grijshemden die met ondersteuning van paars aangelopen boze betogers hun strijd om meer sterren en knopen en platinumverzekeringen en gevarentoelage ondersteuning gaven.”
“Een zeer goed uitgekiende verkiezingsstunt van die grijze boys, want ze gaan zeer Gentle en met veel Atom of Atoom-Betaling de verkiezingen van de politiebond in.”
“Terecht zegt een oud en oude politieman Dennie Sang Wo Loffo, dat zijn hart bloedt om te zien dat boys met een kumakoisi en pras’oso-mentaliteit het korps deels hebben overgenomen.”
“En opeens gaat de regering wel voortvarend werken om aan de eisen van deze strategische pressiegroep te werken. Morgen staan de verpleegsters daar, dan de luchtverkeersleiders, dan de brandweerlieden en zo gaan we maar door.”
“Ik had het Georgiamodel toegepast: iedere politieagent die zonder vergunning daar voor de assemblee stond te betogen, onmiddellijk met ontslag gestuurd. Afgelopen met dat gedoe.”
“Volgens mij is dat het ‘Dennie San Wo Loffo-model’: geen kumakoisi-figuren die de macht via de bond misbruiken om in strategische posities binnen het korps te komen en daar niet de opvoeding, the breeding, voor hebben meegehad.”
“Ja, maar zo een agent verdient maar 150 euro per maand en moet allerlei gevaren trotseren.”
“Ow, daarom mogen ze burgers afpersen en tyuku nemen bij de brug te Stolkertsijver? En die dure nieuwe dienstwagens in de prak rijden. Als je ziet hoe vele er nu al uitzien: lai deuk-deuk, poer smoko, meki geluid zo klingeling-klingelang-bang-bang.”
“Ach, man je overdrijft. Maar ik zou ze eerder die wagentjes en die jeeps geven zoals je de politie in die Bollywoodfilms ziet rijden.”
“En elke agent moet verplicht de eerste tien jaren van z’n dienst elk jaar zeker een maand bij de Bikersunit, oftewel de fietsbrigade dienen, fu tan ini conditie. Want kijk hoe velen hun buiken hangen na zo een tien dienstjaren. Kom nou!”
“Nou, vele withemden op de haven blijven niet achter, maar die zijn, volgens hun bondsvoorzitster, het slachtoffer van verouderde procedures.”
“Ja, ja, daarom zit een viertal nu vast vanwege die houtsmokkel met die 100 containers.”
“En gezien het geschreeuw vlak bij elkaar zonder mondkapjes en het hokken onder paraplu’s tijdens de regen kunnen we over een tiental dagen weer een explosie van Covid-besmettingen verwachten.”
“Zelfs in Nickerie loopt de opvang vol en toch vinden betweters dat men zich niet moet laten vaccineren en maar wir’watra moet drinken en zonder mondkapje moet lopen.”
“Gaan we dan herstellenden van allerlei operaties, kankerpatiënten, verkeersslachtoffers en ga zo voort uit de ziekenhuizen gooien om extra plek voor deze mensen te maken?”
“En hoe vinden jullie die onlangse benoeming van Leo Lill’ Baalah van Lonneman in het management van de EBS, waar hij al in de RvC van dit bedrijf zit?”
“Ooow, wat erg opeens! Eisten we ook met zoveel misbaar de terugdraaiing van al die family-benoemingen van de andere coalitiepartner?”
“Ergens geef ik Lonnie gelijk: ‘ik haal m’n broer weg, ik bedoel: wek, van al die posten, als jij je vrouw ook wekhaalt van al die posten.’ Ze hebben nu zowat evenveel.”
“En die Aziztoemaar kan weer eens voor de mode brullen dat de jongste benoeming van Super Leo teruggedraaid moet worden, terwijl iedereen weet dat dat niet zal gebeuren.”
“En dan zal de onderkoning Leo de Eerste van Bruns-Guyana weer eens via de staatsmedia zeggen dat Aziesje met z’n bolle praat zonder graat met baraat met z’n 19 oranje DNA-leden, hondsbrutaal is.”
“En daarop zal ons dapper Aziesje weer geen boe of bah terug durven of mogen zeggen. Anders brengt hij de hechte coalitie-kawolasie in gevaar.”
“Zonder Abobbie zaten deze 20 ‘hondsbrutalen’ in de oppositiebanken, zo zegt Julian de Witte uit het noorden. En in feite heeft Witte gelijk.”
“Moeten we dit waardeloos gewriemel in de coalitie nog vier jaren ondergaan? Bijna verlang ik terug naar Tralala en z’n Boefdraadbende.”
“En zie dat waardeloos monetair gestuntel: koers vrijlaten is geworden bandbreedte naar boven bijstellen, van 15 naar 21.”
“Net wat panellid Roberto in In de Kringen opmerkte: ‘ze doen niet wat ze wel moeten doen en doen wel wat ze niet moeten doen.”
“Mensen halen nu hun US van de bank en gaan die bij de cambio’s of elders wisselen. Dus hierdoor wordt het illegale dollarcircuit bevoorraad.”
“Misschien is dat de bedoeling van dit gesukkel met die bandbreedte. Met het echt loslaten van de koers is het in feite gedaan met de cambio’s.”  
“Maar die lagere loontrekkers en sociaal zwakkeren en zelfs de beter verdienenden komen gewoon niet meer uit met hun huidige salaris. Ze eisen minstens 200% salarisverhoging.”
“Terecht enerzijds. Maar is dan de oplossing om weer eens paar containers ongedekt geld in roulatie te brengen? We gaan toch meteen dingen ermee kopen en de koers stijgt dan meteen als een raket door al dat ongedekt geld in roulatie.”
“Dan gaan mensen in opstand komen en de boel kort en klein slaan of winkels plunderen.”
“Dat zal de chaos alleen maar vergroten. Maar misschien willen bepaalde schimmige machten achter de schermen juist dat, dan kunnen ze in die chaos hun slag slaan en dit mooie land verder leegplunderen.”
“De zaak zit nu economisch goed vast, net zoals die overbeladen houttrucks op de modderweg naar West-Suriname.”
“En zelfs de zon schijnt ons verlaten te hebben. Geen proost.”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April