NDP- en BEP-fractie voelen zich behoorlijk beknot
09 May, 02:47
foto
De NDP-fractie heeft zaterdag een persconferentie belegd in Ocer. Van l-r: Ricardo Panka (woordvoerder), Ashwin Adhin, Rabin Parmessar en Melvin Bouva. (Foto: René Gompers)


De NDP-fractie stelt dat zij behoorlijk beknot wordt in De Nationale Assemblee. De leden krijgen niet genoeg tijd om hun punt te maken, vragen te stellen over tal van issues, of in discussie te gaan. Ook worden hun vragen genegeerd. Er zou ook niet genoeg transparantie zijn, en aan de informatiestroom schort er ook behoorlijk wat, geven de verschillende fractieleden tijdens een persconferentie zaterdag in Ocer aan. Melvin Bouva, die ook bestuurslid is van de Inter Parlementaire Unie , heeft aangekondigd dat hij die organisatie op de hoogte gaat stellen “van die gang van zaken hier”.

Met de persconferentie hoopt de NDP antwoord te krijgen op tal van onderwerpen, wordt door fractieleider Rabin Parmessar aangegeven. De voorzitter van de BEP, Ronny Asabina, zou ook aanwezig zijn, maar hij heeft een sterfgeval. Met een brief wordt de NDP-fractie ondersteund. Ook hij stelt dat er beknotting is, dat er de regering onwaarheden verkondigt, en vragen van de oppositie negeert.

“Het is jammer dat we uitgerekend vandaag, op 155 jaar volksvertegenwoordiging, over dit soort zaken als beknotting, over het parlement in deze termen moeten praten,” merkt Parmessar op. “Dat vinden wij heel jammer.”  In De Nationale Assemblee is het moeilijk werken geven hij en zijn collega's aan. Parmessar, Bouva, Ashwin Adhin, Stephen Tsang, Ebu Jones en Jennifer Vreedzaam, hebben elk aan de hand van 'issues' aangegeven hoe moeilijk het voor hen is om het parlementair werk te verrichten en antwoord te krijgen op brandende vragen.

De rode draad op de persconferentie is geweest  beknotting in het parlement en beperkte spreektijden. De fractieleden hebben onder andere gesproken over IMF, het regeringsbeleid, het ontbreken van een sociaal plan, de covidsituatie en covidsteun, volksgezondheid, de motie tegen minister Riad Nurmohammed van Openbare Werken, armoede, de koersen, de devaluatie, de steeds stijgende prijzen voor diensten en goederen. Ze zijn er moe van dat de regering “haar eigen falen steeds blijft afwentelen op de vorige regering en US$ 4 miljard aan schulden”.  De regering  en de coalitie maken blunder na blunder, geven ze aan.

De oppositie maakt aanstalten om de kwestie van beknotting aan de internationale klok te hangen. “We moeten beseffen dat het een vrij ernstige gang van zaken is die we niet verder kunnen tolereren,” deelt Bouva mee. “Zoals u weet ben ik lid van het bestuur van de Inter Parlementaire Unie. En gegeven de omstandigheden zijn we nu op het punt dat ik deze zaak ook onder de aandacht zal brengen van het bestuur, zodat men weet wat er gebeurt in lidstaat Suriname. Hoe leden worden beperkt om hun zaken te doen.” Als de situatie niet verandert, zal de oppositie een officiële klacht indienen, delen Bouva en Parmessar mee.  

René Gompers
Advertenties