WHO keurt Moderna Covid-19-vaccin goed
02 May 2021, 04:50
foto
Een injectiespuit met het Moderna Covid-19-vaccin op een centrum voor massale vaccinatie in Puyallup, Washington, ten zuiden van Seattle, VS. (Foto: AP)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het Covid-19-vaccin van Moderna goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen. Het is het vijfde Covid-19-vaccin dat de zegen heeft van de WHO. "Het doel is om zo snel mogelijk medicijnen, vaccins en diagnostische middelen beschikbaar te stellen om de noodsituatie aan te pakken", zei de WHO in een verklaring.

De assistent-directeur-generaal van de WHO, Mariangela Simao, zei dat het belangrijk was om meer vaccins beschikbaar te hebben vanwege leveringsproblemen voor andere injecties, waaronder uit India, een belangrijke bron van vaccins voor het wereldwijde Covax-programma voor het delen van vaccins. India heeft de export beperkt vanwege een infectiecrisis.

Moderna kondigde deze week een uitbreidingsplan aan voor zijn productienetwerk om de capaciteit te verhogen tot maximaal 3 miljard doses in 2022.

De Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) van de WHO had al in januari het vaccin van Moderna aanbevolen voor alle leeftijdsgroepen van 18 jaar en ouder.

De injectie van Pfizer en zijn Duitse partner BionTech, ook een mRNA-vaccin zoals dat van Moderna, was het eerste vaccin dat in de laatste uren van 2020 op de WHO-lijst voor noodgevallen kwam. Sindsdien heeft de WHO vaccins van Astrazeneca-SK Bio, Serum Institute of India en Johnson & Johnson-vaccins aan de lijst toegevoegd.

De in Genève gevestigde gezondheidsorganisatie overweegt nog steeds Covid-19-vaccins van Sinopharm en Sinovac na een uitgebreide evaluatie, met besluiten die eind volgende week moeten worden genomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May