Bouterse maakt gebruik van zijn zwijgrecht
30 Apr, 10:16
foto
Ex-legerleider Desi Bouterse na de korte zitting vandaag in gesprek met journalisten. Hij heeft om strategische redenen gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. (Foto: Raoul Lith)


De verdachte Desi Bouterse heeft in de 8 december strafzaak vandaag velen verrast door gebruik te maken van zijn zwijgrecht. Hij persisteert bij zijn eerdere verklaringen die hij afgelegd bij onder andere in 2004 bij de rechter-commissaris. Er zullen ook geen getuigen worden gehoord. De zitting heeft kort geduurd. De verzetszaak is hierdoor in een stroomversnelling terechtgekomen. Op 31 mei zal de auditeur-militair zijn requisitoir houden.

Bouterse zei na de korte zitting dat alles al gezegd is en hij om technische redenen gebruik maakt van zijn zwijgrecht. Hij wilde ook niet ingaan op de vraag van de Krijgsraad waarom hij verzet heeft aangetekend tegen de uitspraak, waarbij hij tot 20 jaar cel is veroordeeld. Hij verwees verder naar zijn raadsman Irvin Kanhai om uitleg te geven, want Bouterse wil geen "uitspraken doen die a-technisch zijn".

Kanhai merkt op dat zijn cliënt 16 jaar geleden verschenen is voor de rechter-commissaris. Er is niets veranderd sinds toen, meent de advocaat. Hij haalt aan dat Bouterse mogelijk zich geen zaken meer kan herinneren die indertijd reeds zijn gezegd. Hij sluit eventueel een hoger beroep na de uitspraak van de Krijgsraad niet uit.

De stukken moeten eerder gewisseld worden, waardoor de verdediging na de strafeis van de auditeur-militair gelijk kan reageren. Bouterse heeft nog de gelegenheid om het laatste woord te voeren. Op 31 mei zal het duidelijk worden of de behandeling ter terechtzitting wordt afgesloten. Hierna zal de Krijgsraad een datum bepalen voor de uitspraak.

Raoul Lith
Advertenties