India: Zuurstoftekorten en hoogste aantal infecties
22 Apr, 15:39
foto
Een patiënt met ademhalingsproblemen ligt in een auto in Ahmedabad, terwijl hij wacht om toegelaten te worden in een ziekenhuis voor behandeling. India heeft vandaag alleen meer dan 315.000 nieuwe Covid-19-infecties geregistreerd. (Foto's: Reuters)


India heeft vandaag 's werelds hoogste dagelijkse aantal van 314.835 Covid-19-infecties geregistreerd. De vrees is dat de afbrokkelende gezondheidsdiensten de tweede golf van de pandemie niet zullen aankunnen. Gezondheidsfunctionarissen in Noord- en West-India, inclusief de hoofdstad New Delhi, zeiden dat ze in een crisis verkeerden, waarbij de meeste ziekenhuizen vol waren en zonder zuurstof zitten.

Sommige artsen adviseerden patiënten om thuis te blijven, terwijl een crematorium in de oostelijke stad Muzaffarpur zei dat het is overweldigd door lijken. Rouwende families moesten op hun beurt wachten. Een crematorium ten oosten van Delhi bouwde brandstapels op de parkeerplaats.

"Op dit moment zijn er geen bedden, geen zuurstof. Al het andere is secundair", zegt Shahid Jameel, een viroloog en directeur van de Trivedi School of Biosciences aan de Ashoka University. "De infrastructuur brokkelt af."

Zes ziekenhuizen in New Delhi hadden geen zuurstof meer. De plaatsvervangend eerste minister van de stad zei dat naburige deelstaten voorraden voor hun eigen behoeften achterhouden. "Het kan voor ziekenhuizen hier moeilijk worden om levens te redden", zei Manish Sisodia in een televisietoespraak.

Nog eens 2.104 mensen stierven in een tijdsbestek van een dag, waardoor het totale aantal doden door Covid-19 volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid op 184.657 staat. De vorige recordstijging van het aantal gevallen was in de Verenigde Staten, waar op één dag in januari 297.430 nieuwe infecties waren, hoewel het besmettingspercentage sindsdien sterk is gedaald.

"India weent"

Op de televisie waren beelden te zien van mensen met lege zuurstofflessen die zich bij faciliteiten bevonden om de flessen te hervullen, in de hoop familieleden in het ziekenhuis te redden.

In de westelijke stad Ahmedabad lag een man aan een zuurstoffles achter in een auto bij een ziekenhuis te wachten op een bed. "Hulpeloosheid", twitterde voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Nirupama Menon Rao. 'India huilt.'

"We hadden nooit gedacht dat een tweede golf ons zo hard zou treffen", schreef Kiran Mazumdar Shaw, uitvoerend voorzitter van het gezondheidszorgbedrijf Biocon, in de Economic Times. "Zelfgenoegzaamheid leidde tot onverwachte tekorten aan medicijnen, medische benodigdheden en ziekenhuisbedden."

De minister van Volksgezondheid, Satyendar Jain, zei dat de stad ongeveer 5.000 bedden voor intensieve zorg nodig heeft.

Vergelijkbare pieken van infecties, met name in Zuid-Amerika, dreigen andere gezondheidsdiensten te overweldigen. China zei bereid te zijn India te helpen, hoewel het niet meteen duidelijk was waaruit dit zou kunnen bestaan.

Slechts een klein deel van de Indiase bevolking heeft een vaccinatie gekregen.

De autoriteiten hebben aangekondigd dat vaccins vanaf 1 mei beschikbaar zullen zijn voor iedereen ouder dan 18 jaar, maar experts zeggen dat er niet genoeg zal zijn voor de 600 miljoen mensen die in aanmerking komen.

Gezondheidsdeskundigen zeggen dat India zijn waakzaamheid heeft laten vallen tijdens de winter, toen de dagelijkse gevallen ongeveer 10.000 waren en onder controle leken te zijn. Daarop hebben de autoriteiten de beperkingen opgeheven om grote bijeenkomsten mogelijk te maken.

Meer besmettelijke varianten
Nieuwe, meer besmettelijke varianten van het virus, in het bijzonder een "dubbele mutant" -variant die zijn oorsprong vindt in India, hebben bijgedragen aan het versnellen van de golf, maar velen geven ook de politici de schuld. De regering van premier Narendra Modi gaf opdracht tot een uitgebreide lockdown in de vroege stadia van de pandemie, maar was op zijn hoede voor de economische kosten van strengere beperkingen.

In de afgelopen weken is de regering bekritiseerd vanwege het houden van overvolle politieke bijeenkomsten voor lokale verkiezingen en het toestaan ​​van een Hindoefestival waarop miljoenen bijeenkwamen.

"De tweede golf is een gevolg van zelfgenoegzaamheid en vermenging en massabijeenkomsten. Je hebt geen variant nodig om de tweede golf uit te leggen", zegt Ramanan Laxminarayan van het Center for Disease Dynamics, Economics and Policy in New Delhi.

Deze week drong Modi er bij de staatsregeringen op aan om lockdowns als laatste redmiddel te gebruiken. Hij vroeg mensen om binnen te blijven en zei dat de regering bezig was om de zuurstof- en vaccinvoorraden uit te breiden. Hij annuleerde een bezoek aan West-Bengalen dat voor vrijdag was gepland.

Een YouTube-stream toonde aan dat honderd of meer supporters donderdag de verkiezingsbijeenkomst van minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, in Harirampur bijwoonden. De meesten droegen saffraankleurige gezichtsmaskers - in schril contrast met de duizenden die deze maand op soortgelijke bijeenkomsten werden gezien - maar ze zaten nog steeds dicht bij elkaar.

"We sterven hier, en ze houden daar bijeenkomsten", zei een vrouw in de noordelijke stad Lucknow op televisie.

Madhukar Pai, hoogleraar epidemiologie aan de McGill University in Canada, zei dat de situatie in India een waarschuwing is voor de wereld. "Als we te snel succes verklaren, alles openstellen, de volksgezondheid opgeven en niet snel vaccineren, kunnen de nieuwe varianten verwoestend zijn", tweette hij.
Advertenties