Vreden: Mogelijk verband overlijden en vaccin in onderzoek
09 Apr 2021, 19:26
foto
Infectioloog Stephen Vreden in gesprek met journalisten. (Foto: René Gompers)


Infectioloog Stephen Vreden, lid van het Outbreak Management Team, zegt dat twee personen zijn overleden binnen een week nadat ze gevaccineerd waren met het Covid-vaccin. Om te voorkomen dat er geruchten ontstaan en zaken een eigen leven gaan lijden, wordt dit nationaal en internationaal gemeld. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Evenmin is het duidelijk of er een verband is met het overlijden en het vaccineren. Een commissie is bezig met het onderzoek.

Er zijn in zes weken ruim 30.000 personen gevaccineerd. Twee mensen die ook gevaccineerd waren, zijn overleden. "Maar uit elke willekeurige groep van 30.000 mensen, kunnen personen overlijden. Het hoef niet te maken te hebben met de vaccinatie", stelt Vreden. Hij deelt mee dat het vaccineren niet wordt stopgezet. Het vaccin dat in Suriname wordt gebruikt 'Covishield' is identiek is aan AstraZeneca, maar wordt in India gefabriceerd.

Vreden voert aan dat van de nog geen 10.000 positieven in Suriname 178 mensen zijn overleden. De vraag is volgens hem of je wil behoren tot die groep, waar zoveel mensen gestorven zijn of tot de 30.000. Volgens hem is de keuze snel gemaakt. Vreden merkt op dat de hele wereld een nieuw vaccin gebruikt tegen Covid-19. Er zijn bijwerkingen gerapporteerd, zoals dat het geval is met alle vaccins. Deze worden bestudeerd. Verwacht wordt dat komende week de commissie die bezig is met het onderzoek, uitsluitsel zal geven.

Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August