Cubanen protesteren tegen handelsembargo VS
29 Mar 2021, 08:38
foto
In Cuba hebben zondag honderden inwoners in voertuigen...


Honderden Cubanen hebben zondag meegedaan aan Havana's beroemde kustrit in een kleurrijke karavaan van auto's, motorfietsen en fietsen om te eisen dat de Verenigde Staten het 60 jaar oude embargo op het Caribische eiland opheft. De karavaan maakte deel uit van een weekend van kleine protesten en caravans in meer dan 50 steden over de hele wereld, ook in de Verenigde Staten, ondersteund door lokale autoriteiten in de hoop de regering-Biden te beïnvloeden om het Amerikaanse beleid te veranderen en om tegengas te geven aan een campagne van Cubaanse ballingen om het embargo op zijn plaats te houden.

Claxons loeiden, Cubaanse vlaggen wapperden en gemaskerde demonstranten schreeuwden "weg met de blokkade" toen ze de Amerikaanse ambassade langs de oprit, bekend als de Malecon, passeerden in voertuigen van alle soorten en maten en bouwjaren. "We zijn hier voor het opheffen van de blokkade, voor het einde van de sancties", zei demonstrant Felix Moya.

De regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump nam meer dan 200 initiatieven om het decennia-oude handelsembargo tegen Cuba in vier jaar tijd aan te scherpen, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over een gebrek aan democratie en Havana's steun voor de socialistische regering van Venezuela. Biden, een democraat, zwoer tijdens zijn presidentiële campagne in 2020 om de beleidsveranderingen van Trump ongedaan te maken die 'het Cubaanse volk schade hebben toegebracht en niets hebben gedaan om de democratie en de mensenrechten te bevorderen'.

De aanscherping van het handelsembargo onder Trump, een Republikein, heeft nog meer ellende toegebracht aan de noodlijdende, door de staat gecontroleerde economie van het door de communisten gerunde eiland, wat heeft bijgedragen tot een verergering van de voedsel- en medicijntekorten. De regering-Biden zegt het Amerikaanse beleid ten aanzien van Cuba te herzien, maar heeft niet aangegeven wanneer het zal handelen of wat het zal doen, noch of Biden volledig zal terugkeren naar de historische detente tussen Washington en Havana die werd geïnitieerd door de democratische voormalige president Barack Obama. Biden diende als vicepresident van Obama.

"We eisen het einde van de blokkade", vertelde minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez, de hoogste ambtenaar die bij het protest aanwezig was en lid van het Politbureau van de Communistische Partij, aan de media. "De opportunistische aanscherping van de blokkade tijdens de Trump-regering, midden in de Covid-19-pandemie, maakt deze nog meer genocidaal," voegde hij eraan toe.
Advertenties