DA'91 wil onderzoek naar besteding gelden Dekosur
24 Feb 2021, 13:48
foto


DA'91 heeft minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning gevraagd om de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) in te schakelen voor een onderzoek naar de schenking van 850.000 euro aan ‘het Instituut voor de Dekolonisatie van Suriname’ (Dekosur). In april 2019 is de samenleving voorgehouden dat de geschiedenis van Suriname vanaf 1940 tot heden zal herschrijven. In drie jaar zou het instituut zes encyclopedieën produceren waarin de historie via 'Surinaamse ogen, door Surinamers, voor Surinamers'  zou worden vastgelegd.

Er werd via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) voor de komende drie jaar - 2019 tot en met 2022 - een  bedrag ongeveer SRD 200.000 per maand gegarandeerd ten behoeve van een team van negen mensen voor het organiseren van conferenties en andere activiteiten. "Wij vragen u een fraude, doelmatigheid en rechtmatigheid onderzoek te laten verrichten omtrent bovenstaande schenking en personeelskosten", schrijven voorzitter Angelic del Castilho en partijraadsvoorzitter Sunil Oemrawsingh aan de minister.

De samenleving heeft na de schenking ad € 850.000 en personeelskosten ad SRD 200.000 per maand niets meer vernomen van de toegezegde projectresultaten. De toenmalige directeur, Ginmardo Kromosoeto, is verdachte in het
onderzoek naar malversaties bij de SPSB en in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek tegen de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, en de voortvluchtige verdachte ex-minister Gillmore Hoefdraad. De voormalige directeur van SPSB wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting.

De reden voor aanvraag van het onderzoek zijn:
- De schenking ad € 850.000 en personeelskosten ad SRD 200.000 per maand staatsmiddelen zijn;
- De SPSB heeft gelden van de Staat waarover zij het beheer voert;
- Het type project en de grootte van de schenking en personeelskosten grote financiële gevolgen heeft voor de Republiek Suriname en haar burgers;
- Een groot afbreukrisico heeft voor de staatsbank;
- De regering doet systematisch een beroep op de samenleving een extra offers te brengen door onder andere de solidariteitsheffing voor de overheidsbegroting evenals de verhoging van de 'government-take' op benzine.
- De president van de Republiek Suriname in zijn jaarrede het volk het volgende beloofd heeft “We zullen niet rusten totdat de waarheid van corruptie van de afgelopen jaren onderzocht en berecht is”.

DA’91 vraagt niet alleen het onderzoek te verrichten door de CLAD maar het resultaat ervan zo spoedig mogelijk aan de samenleving kenbaar te maken. Bij constatering van strafbare handelingen het onderzoeksrapport door te sturen naar de procureur-generaal.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May