Besluit bouw replica geboortehuis Anton de Kom
22 Feb, 06:37
foto
Er komt een replica van de woning van Anton de Kom. Dit besluit is genomen door de familie.


De stichting Anton de Kom zal een replica bouwen van het geboortehuis van Anton de Kom. Vandaag wordt zijn geboortedag herdacht. Roy Ristie, voorzitter Nationaal 30 juni/1 juli Comité Nederland, zegt dat de familie het besluit heeft genomen. Het geboortehuis van Anton de Kom staat aan de Anton de Komstraat, de vroegere Pontenwerfstraat.

Ristie is blij met het besluit van de familie en onderstreept dat het gedachtegoed van grote zonen van Suriname zoals Anton de Kom, gekoesterd moet worden. “Er is een originele tekening van het gebouw gevonden en dat wordt dus precies zo weer gebouwd zoals het altijd eruit heeft gezien”, zegt Ristie.

Het nieuwe gebouw zal moeten worden gefinancierd met steun van zowel de Nederlandse als de Surinaamse overheid, ondersteund door de particuliere sector, oppert Ristie. “Suriname verdient het om een monument te hebben dat herinnert aan het gedachtegoed van Anton de Kom”, meent Ristie. Met de familie wordt momenteel nagegaan welke functie het nieuwe gebouw krijgt. Het moet in elk geval een educatief karakter hebben, zegt Ristie. “Het kan een museum worden, maar het kan ook een plek worden waar er gewerkt wordt in dezelfde sfeer als toen Anton de Kom er was”.

Belangrijk is dat de nieuwe generatie weet wie Anton de Kom is. “Je bent pas Surinamer als je dingen weet die je maken tot een trotse Surinamer. Wanneer iemand je vraagt waarom je een trotse Surinamer bent, moet je met voorbeelden kunnen aangeven waarom je dat bent. En Anton de Kom is een van de mensen op wie heel Suriname trots is”, stelt Ristie.

Seshma Bissesar
Advertenties