Medestanders Pique: Un lus' a man!
19 Feb 2021, 12:56
foto
De mensen bij het politiebureau die mee zouden doen aan het protest van activist Siebrano Pique willen dat hij wordt vrijgelaten. (Foto's: René Gompers)


"Un lus' a man!" roept een vrouw terwijl ze met een Surinaamse vlag wappert. Een groep mensen, die gehoor had gegeven aan de oproep van Siebrano Pique om te protesteren tegen het beleid van de regering, is naar politiepost Keizerstraat getogen. Pique is door de politie hiernaar toe afgevoerd.

"Wan pikin Paraman, someni skowtu," roept een andere vrouw. Een behoorlijk aantal politiemannen en leden van de mobiele eenheid hebben postgevat rondom het politiehuis. De wegen die leiden naar de politiepost zijn afgesloten. Een geel lint scheidt de politie van de protesterende mensen. Een jongeman, Rendel Feller, roept de aanhangers op om die grens over te steken. Niemand durft...nog.


Bij een tweede poging verzamelt de groep zich bij de afbakening met het lint. Feller duikt eronder door. Een rij politieagenten stapt op hem af. Enkele actievoerders roepen Feller terug. Ze wijzen hem erop om dat niet te doen, om rekening te houden met de regels. De politie trekt zich terug.

Voordat het gele lint is benaderd, was er een kleine commotie. Maisha Neus, die verslag deed voor haar programma, is in een 'dyugu dyugu' terechtgekomen. Er werd over en weer geschreeuwd. Een deel van de actievoerders vond dat zij de actie moet overnemen, het ander deel niet. "Als je ons oproept komen we achter je staan!" roept een man. Niet iedereen is het daarmee eens.

De politie vraagt de medestanders van Pique om zich te verwijderen.

Bij het gele lint is het weer rustig. Iemand stelt voor om het volkslied te zingen. Een vrouw protesteert daar met krachttermen tegen. Dat maakt niet uit, het volkslied wordt uit volle borst gezongen. De mensen zijn nog boos. Ze willen Pique vrij, ze willen weten waarom hij vastzit. De aanhang blijft op straat. "Wij gaan nog niet naar huis, nog lang niet," zingt een vrouw. De politie heeft de mensen gesommeerd om zich te verwijderen. De mensen protesteren hiertegen en blijven in de buurt hangen. Intussen is het lint verwijderd door de politie. Pique is nog steeds aangehouden.

René Gompers
Advertenties