Financiën wil snel herstel financieel verkeer
16 Feb 2021, 15:42
foto


Herstel en verbetering van het financieel verkeer voor de gewone man en vrouw. Voor een schoonmaakster of iemand met een kostgrondje in het binnenland moet het makkelijker worden om een bankrekening te openen. Minister Armand Achaibersing van Financiën heeft daarover gesproken met leden van de Surinaamse Bankiersvereniging, de vaste Commissie van Financiën in De Nationale Assemblee en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Partijen waren het erover eens dat het financiële verkeer zo snel als mogelijk moet worden genormaliseerd. In dat kader is ook aandacht besteed aan de 30% van de samenleving die nog geen bankrekening heeft. Er zijn voorstellen gedaan hoe de dorpen in het binnenland en de goudsector op het banksysteem kan worden aangesloten. Internetbankieren kan voor verafgelegen gebieden een grote hulp zijn. Echter moet er veel meer geïnvesteerd worden in hulp en begeleiding voordat cliënten zelfverzekerd kunnen bankieren op de moderne manier.

Banken zijn echter ook gebonden aan stringente regels ter bescherming van hun cliënten en de samenleving. Zo moet de bank elke klant kennen en moet het weten waar zijn geld vandaan komt. Criminele of illegale activiteiten zijn uit den boze. Banken willen mensen die werken in de informele sector wel helpen aan een bankrekening.

Aan de orde is ook geweest de beperkingen op de opname van cash Amerikaanse dollars. Dit is volgens de banken een langzaam proces. Ze moeten eerst verzekerd zijn regelmatige aanvoer van cash dollars. Er is ook aandacht gevraagd voor de klantvriendelijkheid van de banken en de kosten die moeten worden betaald voor het bankieren.

Het ministerie van Financiën laat weten dat er voor deze maand nog een overleg zal plaatsvinden. Daarbij zullen ook de Belastingdienst en de Centrale Bank van Suriname worden betrokken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May