Jogi: Fouten bij oprichting Surfin, maar geen zelfverrijking
15 Feb 2021, 00:00
foto
VHP-topper Mahinder Jogi


Mahinder Jogi, assembleelid tevens hoofdbestuurslid van de VHP onderkent dat er procedurele fouten zijn gemaakt bij de oprichting van New Surfin NV, maar er is geen sprake van corruptie of zichzelf verrijken. Suriname moet proberen kapitaal aan te trekken om de economie weer op spoor te krijgen en ontwikkeling te realiseren. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat vicepresident Ronnie Brunswijk wel geïnformeerd had moeten worden. Deze kwestie is in de politieke top besproken en de fout is erkend.

De ministers van Financiën & Planning en Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking hebben fiat gekregen van de regering om onderhandelingen te voeren om kapitaal aan te trekken en schulden te herschikken. Er wordt op verschillende sporen gewerkt, voert Jogi aan. Via Lazard wordt er onderhandeld met buitenlandse schuldeisers, er wordt met het Internationaal Monetair Fonds nagegaan hoe een samenwerking kan worden aangegaan. Daarnaast wordt gezocht naar kapitaal. Dit heeft geleid tot de oprichting van Surfin NV.

"Stel je eens voor dat het niet lukt met Lazard of het IMF, dan zit het land muurvast. Daarom is het nodig om 'fresh capital' aan te trekken. Jogi die indertijd geroepen had dat de toenmalige ministers Regilio Dodson en Patrick Pengel moesten aftreden, omdat ze NV's en een stichting hadden opgericht en in het bestuur zitting hadden, zegt dat een mogelijk financieel voordeel naar de bewindslieden zou gaan. In dit geval worden de ministers er niet persoonlijk rijker van. Indien er winst wordt gemaakt, komt het de Staat ten goede.

Jogi merkt op dat in de statuten niet had moeten staan dat Achaibersing en Ramdin in de Raad van Commissarissen zitting hebben. Alleen de functies moesten worden vermeld. Als het tweetal geen minister meer is, gaat de functie over naar de nieuwe ministers. De bestuursfunctie moet verbonden zijn aan het ministerschap en dient automatisch te worden overgedragen.

Het is volgens de politicus nodig om een staatsonderneming op te richten om kapitaal aan te trekken. Het imago van de Centrale Bank van Suriname en handelsbanken is door het bewind van de vorige regering behoorlijk aangetast. Jogi verwijst onder andere naar het schandaal met de kasreserve en de rechtszaken die lopen tegen de toenmalige financiële top. Om het vertrouwen terug te winnen, moeten er andere entiteiten zijn, waar wel vertrouwen in is. Jogi merkt op dat er gewerkt wordt om de gemaakte fouten te herstellen, maar er is geen sprake van duistere praktijken.
Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May
Sunday 05 May