Mijn God, we zijn een schuldvrij land!
17 Jan, 11:43
foto


Al jaren horen wij de verhalen over de vele schulden van Suriname. En de huidige regering verduidelijkt dit nog meer door ons als volk te confronteren met de handelingen van de vorige regering om daarom allerlei kosten te gaan  verhogen, een unificatiekoers in te stellen onder het mom van W’o Set En! Eindresultaat is dat het volk dit niet meer kan dragen! En dat is triest!  Moet dit wel op deze wijze opgelost worden. Is dit echt de enige manier waarop wij kunnen saneren in al die schulden en wij bij die sanering toch nog het leven van het volk respecteren.

Als zakenman heb ik mij afgevraagd wat ik zou hebben gedaan als ik zou beschikken over deze hout-, goud-, diamanten-, vis- en olievoorraden. Verwachting van een inkomen van minimaal 20 miljard aan olie uitgroeiend naar hogere getallen. En als ik meer wil verdienen, beschikken over geld om diepte investeringen te maken om goed in te spelen op de nieuwe toekomst. Niet meer afwachtend te zitten zoals wij dat hebben gedaan bij de bauxiet en andere bronnen en het overlaten aan de buitenlandse investeerders. Een nachtmerrie voor een zakenman om over je eigen rijkdom niet te mogen beschikken.

En natuurlijk zullen er allerlei economen hun analyses los laten op deze gedachte alsof dat de basis is waarop je een succesvolle business opstart. Laten we een keer als Surinamers slim onderhandelen. We hebben geld nodig. We hebben over enkele jaren geld genoeg want 20 miljard is al veel geld en wat er komen gaat is nog meer. Dus meer dan genoeg om als Suriname een goede en zakelijke slimme positie te kiezen bij al die grote namen als Shell, Exxon, Total en nog een lange rij. Dus wij hebben geld nodig. Waarom geen garanties onderhandelen bij de bedrijven die goud garant zijn en heel graag partner zijn in Suriname. Is dat echt zo moeilijk?

Laten we nu geld lenen zodat wij de armoe van het land oplossen. A nofo! Maar laten we ook met het geld productie financieren. Laten we ons voorbereiden op de komende ontwikkelingen maar laten wij vooral nu ons geld (met nadruk op ons) gebruiken om ondernemers, exporteurs en producenten te ondersteunen. Als ik als zakenman weet dat ik over 4 jaar een inkomsten zal hebben van 20 miljard en voor mij part minder. En dat ik de jaren daarna naar 50 miljard zal gaan, wat is het probleem. Ga besprekingen aan met de Shell (voor de NL chauvinisten), Total en ga zo maar door. Onderhandel je de commodity, vergeet de Centrale Bank en laat deze maatschappijen garant staan voor de komende leningen. Niet nodig om de bedelaar te spelen. We zijn rijk of heb je het nog niet door?
Weg met al dat negatieve en laten we positief ons land positioneren.
We zijn schuldvrij!

Normann Kleine
Internet Entrepreneur
Normann.kleine@mikari.sr

Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March