Santokhi pleit voor vrij personenverkeer met India
10 Jan 2021, 04:48
foto
President Chan Santokhi tijdens zijn spreekbeurt tijdens de Pravasi Bharatiya Divas 2021.


President Chan Santokhi heeft voorgesteld om vrij personenverkeer tussen Suriname en India mogelijk te maken. Suriname is bereid hierin de eerste stap te zetten door visa voor bezoekers uit India te beëindigen. "Ik denk dat het het toerisme tussen onze landen ten goede zou komen en een belangrijke impuls zou geven aan zakelijke kansen tussen onze landen," zei Santokhi als gastspreker op de 16e Pravasi Bharatiya Divas-conventie.

Het belang van de Indiase diaspora kan en moet er een van wederzijdse voordelen zijn. "als we kansen op deze manier benaderen, kunnen we grote dingen bereiken voor onze landen," merkte het staatshoofd op. Hij citeerde uit de Bhagavad Gita dat de kracht van ons als mesn is om mensen met elkaar te verbinden. "Sarva bhuta hite ratah, "constant bezig zijn met het welzijn van allen". In dit opzicht is het ook onze plicht om de Indiase diaspora-gemeenschap te verbinden met Bharat Mata en zo mijn prachtige land Suriname te verbinden met ons cultureel erfgoed in India."

Suriname en India hebben een historische band van bijna 148, een die teruggaat naar de eerste Indiase immigranten die er kwamen in 1863. "Die band zal onze kracht zijn om hand in hand vooruit te gaan in het voordeel van zowel onze landen als de internationale Indiase diaspora-gemeenschap." Santokhi heeft aangegeven dat de regering expertise uit India verwelkomt. Op het gebied van voedselzekerheid kan en met Suriname zijn rol spelen, zei hij.

Suriname en India zijn op vele niveaus met elkaar verbonden. Historisch, religieus, taalkundig en cultureel. President Santokhi is ervan overtuigd dat er nu weer een historische kans voor beide landen ligt om nog een niveau toe te voegen aan die verbondenheid. Het staatshoofd vindt dat Suriname en India hun zakelijke en commerciële relatie kunnen en moeten intensiveren om de band te versterken. Hij denkt aan nieuwe hoogtechnologische benaderingen voor de agrarische sector, advies en ontwikkeling van informatietechnologie en een diaspora-commissie.

De Indiase premier Narendra Modi heeft gisteren de 16e Pravasi Bharatiya Divas 2021 virtueel geopend. De conventie biedt een belangrijk platform om in contact te komen met de overzeese Indiërs. Het thema voor dit jaar was 'Contributing to Aatmanirbhar Bharat (Bijdragen aan een zelfredzaam India)'.
 
Advertenties