Wereldwijd 50 mediawerkers vermoord in 2020
29 Dec 2020, 12:44
foto
De meeste van de journalisten die dit jaar omkwamen, zijn vermoord in landen die niet in oorlog zijn. (Beeld: France24)


Vijftig journalisten en mediamedewerkers zijn in 2020 vermoord in verband met hun werk. Reporters Without Borders (RSF) zei vandaag dat de meerderheid is vermoord in landen die niet in oorlog zijn. Het cijfer toont een toename van het doelwit van verslaggevers die de georganiseerde misdaad, corruptie of milieukwesties onderzoeken, zei de waakhond. Het benadrukte moorden in Mexico, India en Pakistan.

Vierentachtig procent van de doden dit jaar was "gericht het doelwit" voor hun werk, zei RSF in haar jaarverslag. Vorig jaar was dan nog 63 procent.

"Reporters Without Borders merkt al enkele jaren op dat onderzoeksjournalisten zich echt in het vizier van staten of kartels bevinden", aldus Pauline Ades-Mevel, hoofdredacteur van RSF.

Mexico was het dodelijkste land, met acht doden. "Links tussen drugshandelaren en politici blijven bestaan, en journalisten die deze of aanverwante kwesties durven te verslaan, blijven het doelwit van barbaarse moorden", aldus het rapport. Geen van de moorden in Mexico is tot nu toe bestraft, voegde RSF eraan toe. De organisatie verzameld sinds 1995 jaarlijks gegevens van geweld tegen journalisten over de hele wereld.

Vijf journalisten werden gedood in het door oorlog verscheurde Afghanistan. RSF merkte op dat het aantal gerichte aanvallen op mediamedewerkers de afgelopen maanden is toegenomen, zelfs nu de vredesbesprekingen tussen de regering en de Taliban aan de gang zijn.

RSF belichtte ook de zaak van de Iraanse oppositie persoon Ruhollah Zam, die een populair socialemediakanaal leidde dat tegenstanders van het regime verzamelde en die in december werd geëxecuteerd. Zijn executie "bevestigt de staat van dienst van Iran als een land dat in de afgelopen halve eeuw officieel de meeste journalisten ter dood heeft gebracht", zei hij.

Klokkenluiders Covid

Ades-Mevel zei dat RSF ook de "zich ontwikkelende" trend van geweld tegen mediabedrijven met betrekking tot protesten had opgemerkt, met name in de Verenigde Staten na de moord op George Floyd, en in Frankrijk tegen een controversiële nieuwe veiligheidswet.

Het totale aantal vermoorde journalisten in 2020 was lager dan de 53 gerapporteerd in 2019, hoewel RSF zei dat er dit jaar minder journalisten in het veld werkten vanwege de Covid-19-pandemie.

In het eerste deel van het rapport, dat deze maand werd gepubliceerd, zei RSF zich zorgen te maken dat maatregelen die regeringen hebben opgelegd om de pandemie te bestrijden, hebben bijgedragen tot een "aanzienlijke piek in schendingen van de persvrijheid". Het vermeldde 387 gevangengenomen journalisten, die het "een historisch hoog aantal" noemde.

Veertien van hen waren gearresteerd in verband met hun berichtgeving over de coronaviruscrisis. Maandag werd de Chinese burgerjournalist Zhang Zhan, die berichten vanuit Wuhan stuurde tijdens de chaotische beginfase van de uitbraak, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens "het stimuleren van ruzies en het uitlokken van problemen".

De Chinese autoriteiten hebben acht virusklokkenluiders bestraft voor het bekritiseren van de reactie van de regering op de uitbraak.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April