Zuid-Afrika: Aantal Covid-19-infecties passeert 1 miljoen
27 Dec 2020, 18:50
foto
Een gezondheidswerker verzorgt een Covid-19-patiënt op een speciale afdeling van het Arwyp Medical Center in Zuid-Afrika. Het land heeft zondag de grens van 1 miljoen infecties overschreden. (Foto: Reuters)


Het totale aantal besmettingen met het coronavirus in Zuid-Afrika heeft de grens van een miljoen overschreden. Het eerste geval in het land werd in maart geregistreerd. Het gegeven komt slechts enkele dagen nadat werd bevestigd dat een nieuwe zich sneller verspreidende variant in het land aanwezig was.

De grimmige mijlpaal komt negen dagen nadat het land, het zwaarst getroffen land in Afrika, 900.000 gevallen meldde. Het land had er twee weken over gedaan om 900.000 te bereiken van de 800.000 die begin december waren waargenomen.

Verschillende ziekenhuizen en medische centra hebben gemeld dat afdelingen vol zitten met patiënten en dat veel gezondheidswerkers hun vakantie hebben geannuleerd om een ​​enorme toestroom van patiënten aan te pakken.

Mediclinic International Plc, één van de drie grootste particuliere ziekenhuisnetwerken in het land, zei zondag dat een sterke toename van het aantal gevallen een zeer zware druk had gelegd op de beschikbare medische middelen, waaronder personeel, apparatuur en bedden voor intensieve behandeling van ernstig zieke patiënten. "Het aantal patiënten dat in onze ziekenhuizen zorg zoekt, is tijdens de eerste piek hoger dan de vorige cijfers en de meeste van onze ICU- en High Care-afdelingen werken op hun maximale capaciteit", zei het bedrijf, verwijzend naar de provincie West-Kaap.

De nieuwe variant, genaamd 501.V2, werd ontdekt door een netwerk van wetenschappers in Zuid-Afrika die de genetica van het virus hebben gevolgd. De variant lijkt geconcentreerd te zijn in het zuiden en zuidoosten van het land en domineert de bevindingen van monsters die sinds oktober zijn verzameld, zeggen ze.

De Coronavirus Command Council, de hoogste overheidsinstantie die toezicht houdt op de ziekte, kwam zondag bijeen om te beslissen of verdere maatregelen zoals een strakkere lockdown of strengere regels voor openbaar verkeer moeten worden opgelegd, aldus de lokale media News24.

"Vandaag hebben we een miljoen cumulatieve gevallen van Covid-19 in Zuid-Afrika overschreden, met een cumulatief totaal van 1.004.413 gerapporteerde gevallen", zei het ministerie zondag laat in een verklaring. Het totale aantal doden bedroeg 26.735.

Het aantal dagelijkse stijgingen van infecties heeft de piek van juli al overschreden, toen de gevallen bijna 14.000 overschreden. Dagelijkse infecties op 25 december waren de hoogste tot nu toe met 14.796 gevallen.

Sinds de nieuwe variant werd aangekondigd, hebben verschillende landen vluchten naar het land geannuleerd, waardoor de toch al gekwetste reis- en toerismesector werd getroffen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April