1 Covid-positieve kan 3 anderen besmetten
24 Dec 2020, 11:35
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


Het aantal Covid-besmettingen neemt razendsnel toe. Het virus is waarschijnlijk gemuteerd, geeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan. “Het lijkt er veel op maar als we het nog niet kunnen bevestigen, kan ik geen uitspraak doen.” Suriname heeft echter niet de mogelijkheid om dit vermoeden zelf te onderzoeken. Maar het ligt ook aan het gedrag van landgenoten dat het virus zo snel om zich heen grijpt, merkt Ramadhin op. Een total lockdown komt steeds dichterbij. Waarnemend directeur van BOG, Radjesh Orie deelt mee dat volgens de nieuwe cijfers nu 1 besmette persoon in staat is nog 3 anderen te besmetten.

De regering heeft nog eens de maatregelen aangescherpt om de verspreiding te remmen. “Dit is echt de laatste strategie van de overheid om een total lockdown te voorkomen,” benadrukken Ramadhin en collega-minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie op een spoed-persconferentie woensdagavond, in het regeringsgebouw. Maandag moet duidelijk zijn of de verscherping baat heeft gehad. Als dat niet het geval is, komt er een total lockdown.

“Het probleem is niet het virus, het probleem is de beweging van de mens, met name de besmette mens,” benadrukt Ramadhin. “Maar ook de onbesmette mens die steeds vaker gaat bewegen als je een besmette mens tegenkomt. Dat moeten we beseffen.” Suriname is niet in staat om vast te stellen of het om een nieuwe variant van het virus gaat. Er worden monsters verzameld om naar Nederland te sturen om te onderzoeken.

“Mensen zijn ook lakser geworden als het gaat om de algemene maatregelen van mond-neusmasker op, handen wassen en afstand houden,” haalt Ramadhin aan. “Daar kan het ook aan liggen. Maar we zijn wel bezorgd over de wijze van verspreiding op dit moment.” In verschillende delen van de wereld is het virus gemuteerd. De nieuwe varianten geven minder symptomen, maar zijn besmettelijker, zegt de bewindsman.

Over een week zijn de resultaten van het onderzoek bekend. Een mutatie is nog geen reden voor een total lockdown, merkt Ramadhin op. “Ik denk dat het een signaal moet zijn dat wij als samenleving gewoon veel beter de maatregelen moeten gaan naleven. De boodschap is simpel; hou je aan de maatregelen die nu zijn aangekondigd. Anders is een lockdown echt onvermijdelijk.”

René Gompers
Advertenties