Europa overschrijdt half miljoen Covid-19-doden
22 Dec 2020, 23:12
foto
Leden van de medische staf in beschermende pakken behandelen een patiënt die lijdt aan Covid-19 met een computertomograaf op de Intensive Care Unit van het gemeenschapsziekenhuis Havelhoehe in Berlijn, Duitsland. (Foto: Reuters)


Europa is de eerste regio ter wereld waar vandaag de grens van een half miljoen Covid-19-doden is overschreden. Intussen bedreigt een nieuwe variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is ontdekt, de preventiemaatregelen van de regio om de pandemie te beteugelen.

Berichten over de gemuteerde variant uit Engeland leidden tot een lockdown vóór Kerstmis en hebben deze week tientallen landen gedwongen hun grenzen te sluiten voor Britse reizigers. Italië, het land met het hoogste dodental in Europa, ontdekte zondag een patiënt die besmet was met de nieuwe variant, evenals Denemarken en Frankrijk.

Om de verspreiding te beteugelen, overwegen Europese landen passagiers op vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk te screenen en bij aankomst quarantaine voor reizigers te verplichten.

Eerder deze maand was het Verenigd Koninkrijk het eerste land dat het Pfizer Inc - BioNTech-vaccin goedkeurde, gevolgd door de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen.

Volgens een rapport van Reuters heeft Europa tot dusver ongeveer 30% van de wereldwijde Covid-19-dodelijke slachtoffers en gevallen gemeld.

Het dodental in Europa is de afgelopen maanden versneld. Sinds de eerste Covid-19-dode in februari in Frankrijk werd gemeld, duurde het acht maanden voordat de regio 250.000 doden bereikte. Het duurde slechts 60 dagen voordat de regio van 250.000 naar 500.000 doden was gegaan.

Frankrijk, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Rusland hebben honderden doden per dag gemeld en de vijf landen zijn goed voor bijna 60% van de totale dodelijke slachtoffers in de regio.

Volgens een rapport van Reuters zijn er wereldwijd 77,52 miljoen gevallen en 1,71 miljoen doden gevallen.
Advertenties