Speciale vergunning voor langer werken in december
14 Dec 2020, 22:40
foto


Deze maand krijgen winkels, bakkerijen en een deel van horecabedrijven toestemming om in verband met de komende feestdagen hun personeel 11 tot 13 uren per dag in te zetten om arbeid te verrichten. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft om deze bedrijven de gelegenheid te geven om in te spelen op de verwachte drukte rondom kerstdagen en de jaarwisseling, een Algemene Overwerkvergunning uitgevaardigd. 
 
De Algemene Overwerkvergunning heeft betrekking op de periode van 16 december tot en met 30 december, met uitzondering van de dagen 19, 20, 25, 26, en 27 december 2019. In deze periode is het toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés, en restaurants maximaal 11 uren per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakkerijen tot 13 uren per dag arbeid mogen verrichten.

Voor ‘ploegendienst’ in plaats van ‘overwerk’ moet de werkgever wel eerst schriftelijke goedkeuring hebben van het hoofd van de Arbeidsinspectie. Ploegendienst of werken in shiftverband houdt in dat de werkgever zijn werknemers in ploegen laat werken. In dat geval mag het personeel niet langer werken dan 8½ uur per dag of 48 uren per week.

Werkgevers mogen niet in strijd handelen met de bepalingen die betrekking hebben op overwerkvergoeding, benadrukt het ministerie. Voor overwerk dient minimaal anderhalf maal het vastgestelde loon te worden betaald. Indien bedrijven een specifieke overwerkvergunning hebben voor de zondag en /of voor feestdagen, dienen ze hun werknemers tenminste tweemaal het vastgestelde loon te betalen. Deze regeling geldt ook voor personen die in ploegendienst zijn ingeroosterd voor de zondag en/of voor feestdagen. Daarboven dient de werknemer in dezelfde werkweek ook nog een andere vrije dag toegekend te krijgen.

Het ministerie vraagt werkgevers om rekening te houden met sociale verplichtingen van hun werknemers. Het een en ander dient in goed overleg te geschieden. Bedrijven die opereren in sectoren die niet opgenomen zijn in de Algemene Overwerkvergunning, dienen normaal overwerkvergunning aan te vragen bij de Arbeidsinspectie als de behoefte daartoe aanwezig is, meldt de voorlichting van het ministerie. De dienst Arbeidsinspectie zal controle uitoefenen op naleving van de verschillende bepalingen.
Advertenties