Elias: Partijpolitiek overstijgen over besteding olie-inkomsten
15 Dec 2020, 02:08
foto
Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, blijft benadrukken hoe belangrijk het is dat er een breed draagvlak is over hoe de oliedollars zullen worden besteed. Deze discussie moet boven partijpolitiek getild worden. (Foto: René Gompers)


Rudolf Elias, CEO van Staatsolie is blij dat er een initiatief is genomen om de discussie te beginnen over wat er gedaan zal worden met de miljarden die verdiend zullen worden aan de olie-industrie op zee. Maar er is meer nodig dan praten, benadrukt Elias. Partijpolitiek moet overstegen worden. Het gaat immers om de toekomst: generatieslang moet er uit het welvaartsfonds geput kunnen worden.

Elias heeft zaterdag op Saramacca, samen met districtscommissaris Sherin Bansi-Durga, Monument Jaknikker onthuld. Het stuk staat symbool voor inspiratie en vertrouwen in eigen kunnen. De jaknikker zal toekomstige generaties eraan blijven herinneren waar en hoe het bedrijf begonnen is “wanneer binnen een jaar of twee  met gigantische platformen en moderne technologie olie gewonnen wordt op zee.”  In een jaar zijn vóór de Surinaamse kust vier olievondsten gedaan. Elias pleit al vóór de eerste olievondst dat het bedrijfsleven, de maatschappij en de regering concrete plannen maken over hoe in te spelen op de nieuwe industrie en de gigantische inkomsten.

“Ik ben blij dat minister Albert Ramdin de discussie is opgestart,” geeft Elias aan. “Maar het is echt iets dat moet beginnen tussen coalitie en oppositie,” stelt hij. “Ze moeten samen draagvlak hebben over het beleid wat ze met het geld willen doen in de komende 20 jaar. Het moet over de verkiezingen heen getild worden iedere keer. En iedere persoon die daar in de regering komt moet dan weten hoeveel geld er ter beschikking is en hoeveel in het welvaartsfonds gaat. En dat fonds is om onze kinderen, hun kinderen en hun kindskinderen…ook een goed leven te geven zoals wij dat gaan hebben.”   

Staatsolie is van plan om als een gelijkwaardige partner mee te doen aan het winnen van de olie op zee. Er kan US$ 50 miljard in 20 jaar verdiend worden aan een participatie. Voor deze projecten zal “een enorme hoeveelheid geld” geleend moeten worden, geeft Elias aan. De regering en de nieuwe leiding van Staatsolie - Elias is straks directeur af - staan voor een enorme uitdaging.  “We moeten het vertrouwen van de internationale wereld winnen zodat zij ons geld kan lenen,” geeft Elias aan. “En als ze ons het geld hebben geleend gaan wij de eerste olie aan land moeten brengen.”

René Gompers
Advertenties