Proces ambassadeurs Den Haag/Paramaribo neemt tijd
05 Dec, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin


De ambassadeposten in Den Haag en Paramaribo zouden uiterlijk 25 november worden ingevuld. Rajendre Khargi is voorgedragen als ambassadeur voor Nederland, maar de procedure is nog niet afgerond. Henk van der Zwan die de ambassadeurspost voor Nederland zal invullen is sinds 1 september tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het proces dat doorlopen moet worden lang is en tijd in beslag neemt.

Intussen is door Nederland agrément verleend, maar in beide landen neemt het voorbereiden van de noodzakelijke documenten, onder andere de geloofsbrieven, tijd merkt Ramdin op. In Nederland moet, nadat agrément is verleend koning Willem-Alexander ook betrokken worden bij het gereedmaken van de geloofsbrieven. De ambassadeur moet de geloofsbrieven aanbieden aan de koning die formeel staatshoofd is van het Koninkrijk der Nederlanden.

"Er zijn geen problemen. Beide kandidaten blijven, zoals eerder aangekondigd," zegt de minister. Het is volgens hem een kwestie van tijd in de diplomatie. Beide landen zijn ruim op tijd begonnen met het proces van benoeming van ambassadeurs om alles rond te hebben voor 25 november, de viering van de 45e Onafhankelijkheidsdag van Suriname. Na het aantreden van de regering-Santokhi zijn de banden met Nederland gelijk aangehaald en besloten beide landen om de relatie op ambassadeursniveau te herstellen.

Advertenties