Guatemala zoekt OAS-steun na gewelddadige protesten
23 Nov, 12:30
foto

Demonstranten schreeuwen slogans tijdens een protest waarbij het aftreden an president Alejandro Giammattei wordt geeist. Een dag eerder hadden demonstranten een deel van het Congres-gebouw in Guatemala City, Guatemala, in brand gestoken. (Foto: Reuters)


De regering van Guatemala zei zondag dat het hulp heeft gevraagd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om te helpen een dialoog op gang te brengen met "diverse politieke krachten" nadat een massaal protest tegen de bezuinigingen in 2021 gewelddadig was geworden. Duizenden mensen gingen zaterdag de straten van de hoofdstad van Guatemala op om president Alejandro Giammattei aan te sporen een veto uit te spreken tegen de begroting voor 2021.

In de nieuwe begroting wordt geknipt in de financiering voor gezondheidszorg, onderwijs en mensenrechten, net nu het land worstelt met de nasleep van twee grote stormen en Covid- 19. De meeste demonstranten protesteerden vreedzaam, maar één groep stak kamers in het Congres in brand en anderen kwamen in botsing met de politie, die traangas gebruikte om de menigte te verdrijven. Zesendertig mensen zijn gearresteerd en minstens een dozijn mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht voor behandeling van hun verwondingen.

"De president geeft uiting aan zijn meest absolute openheid voor een inclusieve dialoog die begrip tussen alle sectoren van het nationale leven mogelijk maakt", zei de regering van Guatemala in een verklaring. Het zei dat de autoriteiten bezig waren met maatregelen die "de dialoog tussen verschillende politieke krachten zullen bevorderen."

De oproep van Guatemala voor OAS-hulp onder het Inter-American Democratic Charter (IDC) kwam nadat de organisatie had aangedrongen op een dialoog over het budget voor 2021 waarin rekening zou worden gehouden met de Covid-19-crisis en twee recente orkanen.

Volgens de verklaring van de regering was geweld geen legitieme vorm van meningsuiting en hadden de autoriteiten geen andere weg gelaten dan zich tot de internationale gemeenschap te wenden. De G13-groep van landen en instellingen die hulp bieden aan Guatemala, inclusief de Verenigde Staten, heeft opgeroepen tot een onderzoek naar de gebeurtenissen van zaterdag.
Advertenties