Joe Biden wint Amerikaanse verkiezingen
07 Nov, 13:38
foto


Joe Biden van de Democratische Partij heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De BBC voorspelt dat hij 273 stemmen van het kiescollege heeft behaald, wat betekent dat hij in januari president zal worden, in afwachting van de uitkomst van juridische geschillen. Pennsylvania is zojuist geprojecteerd als een overwinning voor Biden. The Associated Press geeft Biden niet alleen Pennsylvania, maar ook Arizona, waardoor het aantal kiesmannen voor Biden komt op 284.

De race voor het Witte Huis ging in de laatste dagen over wie de weinige (vier) resterende doorslaggevende deelstaten zou winnen - Georgia, Pennsylvania, Nevada, Arizona en North Carolina. Een overwinning in Pennsylvania of twee van de andere vier overgebleven deelstaten zou voldoende zijn om Biden als verkozen president te bevestigen. Trump moet ondertussen Pennsylvania en drie van de resterende vier deelstaten winnen.

De president van de Verenigde Staten wint niet door landelijk de meeste stemmen te krijgen. In plaats daarvan proberen kandidaten de meerderheid van de stemmen van het kiescollege te winnen. Dit zijn in wezen punten die aan elke deelstaat worden toegewezen, ruwweg gebaseerd op de omvang van hun bevolking. In de meeste deelstaten krijgt de kandidaat die de populaire stem wint alle stemmen van het kiescollege van die deelstaat. Aangezien er in totaal 538 zijn, wint de persoon die 270 kiesmannen achter zich krijgt, het presidentschap.

De totale opkomst bij de Amerikaanse verkiezingen is met 66,9% de hoogste in 120 jaar. President Donald Trump leek u meer achter de feiten aan te hollen. Zijn Democratische uitdager Joe Biden ging steeds verder vooruit lopen. In Pennsylvania -waar er 20 kiesmannen voor het grijpen liggen - had Biden vanmorgen 28.000 stemmen meer dan Trump. Het bleef een nagel bijtend race, ofschoon Biden in verschillende doorslaggevende deelstaten kleine voorsprongen heeft opgebouwd op Trump.

Aan zijn aanhangers zij Biden: "De cijfers vertellen ons een duidelijk verhaal: we gaan deze race winnen." Biden heeft alleen een overwinning in Pennsylvania nodig voor het Witte Huis. Hij leidt ook in Georgië (16), Nevada (6) en Arizona  (11) - deelstaten die andere wegen naar het presidentschap bieden. Intussen heeft president Trump de democraat Biden gewaarschuwd voor het uitroepen van de overwinning - een dag nadat hij dit zelf leek te doen.

De stand van zaken enkele uren geleden:


Advertenties