Centraal Amerika blijft alert, Eta doodt tientallen
06 Nov, 10:39
foto
Mensen duwen een auto door een ondergelopen straat tijdens de doortocht van storm Eta, in La Lima, Honduras. (Foto: Reuters)


De overblijfselen van orkaan Eta hebben huizen van Panama tot Guatemala onder water gezet, terwijl het dodental in Midden-Amerika is gestegen tot minstens 57 mensen. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat overstromingen en modderstromen een langzaam voortschrijdende humanitaire ramp veroorzaaken.

De storm die Nicaragua dinsdag als een machtige orkaan van categorie 4 trof, was donderdag meer een enorme tropische regenbui geworden, maar hij vorderde zo langzaam en stortte zoveel regen dat een groot deel van Midden-Amerika alert bleef. Voorspellers zeiden dat Eta  - nu een tropische depressie - begin volgende week naar verwachting aan kracht zal herwinnen en richting Cuba en mogelijk de Golf van Mexico zal trekken.

De president van Guatemala, Alejandro Giammattei, zei donderdagmiddag dat een met water doordrenkte berghelling in het centrale deel van het land naar de stad San Cristobal Verapaz was gegleden. De aardverschuiving heeft huizen begraven en minstens 25 mensen gedood. Twee andere verschuivingen in Huehuetenango hadden er minstens twaalf gedood, zei hij. Eerder op donderdag waren in Guatemala vijf anderen omgekomen bij kleinere aardverschuivingen. Het dodental van Guatemala kwam bovenop 13 mensen die stierven in Honduras en twee in Nicaragua. De Panamese autoriteiten hebben acht vermisten opgegeven.

Eta had winden van 55 km per uur aangehouden en bewoog donderdag met een snelheid van 13 km per uur naar het noordwesten.

Volgens een verklaring van lokale brandweerlieden stierven in Guatemala twee kinderen toen hun huis instortte onder zware regenval in het centrale deel van Quiche. Een derde persoon stierf ook in Quiche, maar de details zijn nog niet vrijgegeven. Giammattei bevestigde woensdagavond een vierde sterfgeval bij een aardverschuiving in Chinautla.

Donderdag zei Giammattei op de lokale radio dat 60 procent van de oostelijke stad Puerto Barrios onder water stond en dat er nog 48 uur regen werd verwacht.


Ook een Evangelische kerk werd niet gespaard bij de doortocht van storm Eta in Pimienta, Honduras. (Foto: Reuters)

Honduras
In Honduras zei de Nationale Politie dat er nog zes lichamen waren gevonden, waardoor het dodental van dat land op 13 kwam. De lichamen van twee volwassenen en twee kinderen werden gevonden na opgravingen bij een modderstroom die woensdag plaatsvond in de wijk Gualala, en twee jongens van acht en 11 jaar stierven in een andere modderstroom in de woonwijk El Nispero.

Eerder vonden bewoners het lichaam van een meisje dat woensdag begraven was in een aardverschuiving in de bergen buiten de stad Tela aan de noordkust. Volgens een woordvoerder van de brandweer van Honduras, Oscar Triminio, werd in hetzelfde gebied een huis begraven met een moeder en twee kinderen erin. Hij vertelde dat er ook een tweejarig meisje is omgekomen in het gebied Santa Barbara toen ze werd meegesleurd door overstromingen.

Meer zware regen

Er werd voorspeld dat zware regenval in Honduras zal aanhouden tot minstens donderdag, terwijl Eta op weg is naar de noordelijke stad San Pedro Sula. Tientallen inwoners van een wijk in San Pedro Sula moesten donderdag in de vroege uren hun huizen verlaten toen water uit de Chamelecon-rivier hun drempels bereikte.

Hondurese functionarissen meldden eerder dat een 12-jarig meisje stierf in een modderstroom en een 15-jarige jongen verdronk toen hij probeerde een door regen gezwollen rivier over te steken.

Marvin Aparicio van het Hondurese noodmanagementbureau zei woensdag dat ongeveer 457 huizen waren beschadigd, voornamelijk door overstromingen. Er waren 41 gemeenschappen afgesneden door weggespoelde wegen.

Ten minste acht mensen werden als vermist opgegeven na overstromingen en aardverschuivingen in de provincie Chiriqui in Panama, dat grenst aan Costa Rica.

"De situatie is zorgwekkend, er is veel hulp nodig", zegt Javier Pitti, burgemeester van Tierras Altas in Chiriqui. Door aardverschuivingen waren veel wegen afgesloten, waaronder de snelweg die de provincie met de rest van Panama verbond. De huizen van meer dan 200 inwoners van het autonome inheemse gebied Ngabe Bugle kwamen onder water te staan.

Op weg naar Cuba en VS

Het Amerikaanse National Hurricane Center voorspelde dat delen van Nicaragua en Honduras 38 tot 63,5 cm regen zouden kunnen krijgen, met mogelijk grotere hoeveelheden in sommige afgelegen gebieden.

Wanneer de restanten van de storm terug gaan naar de Caribische Zee, zal het wat kracht terugkrijgen en weer een tropische storm worden, blijkt uit voorspellingen. Vervolgens wordt voorspeld dat Eta langzaam richting Cuba en Florida zal bewegen, of in ieder geval dicht genoeg bij Florida. Voorspellers waarschuwen voor zeven centimeter regen voor Zuid-Florida in de komende vijf tot zeven dagen.

Volgende week zou Eta zelfs naar de Golf van Mexico kunnen verhuizen. "Wat er ook uit Midden-Amerika komt, zal nog een tijdje blijven hangen", zei orkaanonderzoeker Phil Klotzbach van de Colorado State University. "Ik ben er niet van overtuigd dat we klaar zijn met Eta."
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January