Mexico: Recordaantallen Warana's gebroed
29 Oct, 11:22
foto
Er zijn meer dan 2.250 baby Warana's losgelaten in de Golf van Californië. (Foto: EPA)


Opnieuw blijkt dat de beperking in verband met de Covid-19-pandemie de natuur op veel plaatsen doet opbloeien. Op een strand in het noorden van Mexico zijn recordaantallen van met uitsterven bedreigde schildpadden uitgebroed. Het succesvolle broedseizoen van de Warana is vermoedelijk het resultaat van verminderde menselijke activiteit tijdens de coronavirus-pandemie.

In Suriname waar deze zeeschildpadden komen nesten, is het juist mis gegaan in dit broedseizoen. Er zijn stropers aangehouden met tienduizenden zeeschildpaddeneieren die moesten worden vernietigd. Langs de kuststrook van Suriname komen jaarlijks alle vier soorten zeeschildpadden broeden, maar worden de nesten elk jaar crimineel gestroopt.

De inheemse Seri-gemeenschap in de deelstaat Sonora zei dat het meer dan 2.250 baby Warana's (Olive Ridley) heeft vrijgelaten in de Golf van Californië. De gemeenschap laat gewoonlijk elk jaar ongeveer 500 van de kleine wezens vrij.

Visserij- en toerismebeperkingen betekenen dat hun strandnesten niet bijzonder zijn verstoord.
De Warana, die wereldwijd wordt bedreigd, legt tussen mei en september haar eieren op de stranden van een aantal Mexicaanse staten. Warana's, de kleinste soort zeeschildpad, in het wild worden met uitsterven bedreigd.


Warana zeeschildpadden komen naar de Pacifische stranden van Mexico om hun eieren te leggen. (Foto: AFP)

Mexico verbood de vangst van zeeschildpadden in 1990 en er zijn zware straffen voor iedereen die betrapt wordt op de jacht.
Advertenties