Ambassadeur Joly blij met mededeling vp over skalians 
22 Oct 2020, 09:14
foto
Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk is heel blij met de toezegging van Surinames hoogste autoriteiten dat zij de skalians in de Marowijnerivier een halt zullen toeroepen. “Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft mij medegedeeld dat skalians die opereren in de Marowijnerivier tegen eind oktober hun activiteiten moeten stoppen”, vertelt Joly in gesprek met Starnieuws. 

Er wordt voor eens en altijd een punt gezet achter het jarenlange gedoogbeleid. “Voor mijn regering is dit heel belangrijk. Evenals voor de bevolking aan weerszijden van de grensrivier.” Op dit moment zijn er 41 skalians actief in de rivier. De goudwinning met gebruik van kwik is jarenlang een doorn in het oog van de Fransen. “Niet alleen het rivierwater en de gezondheid van de grensbewoners worden vergiftigd, maar ook onze bilaterale relatie.” 

Geen verrassing
Op 6 oktober bracht de Franse diplomaat een formeel kennismakingsbezoek aan de vp. Zij bespraken samenwerkingsmogelijkheden en uitten wederzijdse zorgpunten vooral in het oostelijk grensgebied. De mededeling van Brunswijk noemt Joly “geen verrassing”. Hij verwijst naar de krutu te Langa Tabiki waar Leo Brunswijk, de jongere broer van de vp, bij betrokken was. De lokalen hebben toen ook hun zorgen gedeeld over de skalians; de gezondheids-en milieugevolgen van die goudwinningsactiviteiten en zouden de regering vragen om op te treden. 

Het onderwerp kwam ook ter sprake tijdens het bezoek van Joly aan ABOP-voorzitter Brunswijk, enkele maanden voor de verkiezingen. “We hebben er toen al over gesproken en nu kijk ik uit naar de komende weken. Het zal het einde markeren van gif-onderwerpen in onze bilaterale relatie.” 

Toezegging belangrijker dan datum
De ambassadeur zegt dat hij wel begrip zal opbrengen indien de skalian-activiteiten niet eind oktober, maar ergens begin november worden stop gezet. Hij houdt vast aan de toezegging en niet zo zeer aan de datum. “Er kan altijd een kleine vertraging zijn. In elk geval ben ik zeer optimistisch gestemd.” 

De strijd tegen de illegale goudwinning is een uitdaging voor beide partijen, die elk een andere handhavingsmethode hanteren. “Wij vernietigen ter plekke, terwijl Suriname voor een andere manier kiest. Het is aan de Surinaamse autoriteiten gelegen hoe zij de skalian-activiteiten zullen stopzetten.”

Economische ontwikkeling
Nadat alle skalians zijn verwijderd willen de Fransen met Suriname een grensrivier management opzetten, waar er onder meer wordt gekeken naar de kwaliteit van het water en activiteiten langs de oevers. Tegelijk willen de buren de ontwikkeling in het grensgebied ter hand te nemen. “We moeten werken aan de economische ontwikkeling van dit gebied.” Er moeten gezamenlijke ontwikkelingsprojecten worden geïdentificeerd, zoals toerisme en landbouwprojecten, geeft Joly aan. 
Advertenties